Cristian Mungiu: Duc dorul perioadei în care cinematograful era foarte popular pentru oameni de toate vârstele
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Regizorul Cristian Mungiu a declarat, sâmbătă, la Vaslui, cu ocazia Caravanei 'Les Films de Cannes', că duce dorul perioadei în care cinematograful era foarte popular pentru oameni de toate vârstele.

'Facem filme ca să fie văzute, ne bucurăm întotdeauna când există public pentru filmele noastre. Atunci când scriem scenariul şi facem filmul, ne gândim la dumneavoastră fără să vă fi cunoscut, sperăm că veţi în sală şi veţi asistaţi la ce am vrut noi să vă propunem. Îmi pare foarte bine să văd în această seară spectatori de vârste foarte diferite. Duc dorul perioadei copilăriei mele, când cinematograful era foarte popular pentru oameni de toate vârstele. Veneau şi tineri ca să se ţină de mână în sala de cinematograf, veneau şi oameni care se relaxau după muncă şi mi-ar face mare plăcere să ştiu că putem contribui şi noi şi să vă facem viaţa puţin mai frumoasă cu ce vă propunem. Mulţumesc domnului primar că ne-a ajutat să organizăm acest eveniment în oraş, ne dorim să-l facem cu o oarecare constanţă, să vă aducem o grămadă de poveşti frumoase, de filme frumoase, pentru că, înainte de orice, cinematograful e un bun prilej de întâlnire cu celălalt, de discuţie, de schimb', a spus Cristian Mungiu.

Regizorul a amintit că municipiul Vaslui are două foste cinematografe, care, din raţiuni procedurale nu au putut fi preluate de autorităţile locale, şi a subliniat că ţine şi de publicul vasluian ca atunci când aceste cinematografe vor ajunge în administrarea primăriei să arate că există interes pentru cultură, astfel încât ele să fie transformate în centre de petrecere a timpului liber. Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a transmis că publicul vasluian este interesat de film şi a dat asigurări că va face tot posibilul pentru promovarea filmului românesc. 'Scopul acestui proiect este de a aduce spectatorii spre cinema, de a aduce spectatorii în sală şi, dacă realizăm acest lucru pas cu pas, va fi un lucru minunat pentru toţi. Îi mulţumesc lui Cristi pentru în această seară este alături de noi şi sigur vom merge împreună spre câteva direcţii pe care le-am discutat. Ne vom îndrepta spre şcoli, spre educaţie, pentru a redescoperi ceea ce filmul a reprezentat cândva pentru noi toţi', a declarat Pavăl.

Cristian Mungiu a afirmat că organizează o caravană a filmelor româneşti pentru a compensa lipsa de cinematografe şi lipsa de programare obişnuită a filmului românesc în multiplexuri, astfel încât publicul să poată vedea şi filme în limba română. 'Eu cred foarte mult că în cinema ceea ce contează este diversitatea. Nu e nicio problemă dacă copiii care sunt aici în sală merg să vadă filme cu supereroi, doar că eu cred că experienţa lor e mai complexă şi mai completă dacă văd şi filme cu probleme care îi privesc, filme cu români, vorbite în română şi cu poveşti importante şi interesante local. (...) Să nu uităm că cinematograful s-a născut ca o experienţă publică. E cu totul alta atmosfera în această seară pentru că suntem cu toţii împreună, decât dacă am sta fiecare acasă să ne uităm la un film pe propriul telefon', a menţionat regizorul.

Cristian Mungiu a afirmat că şi-ar dori ca, în momentul de faţă, în cinematograful românesc să existe două direcţii distincte, un cinema popular, de divertisment, la care oamenii să se amuze şi care să poată fi dus în săli, dar în acelaşi timp să fie şi un cinema în care s-au manifestat regizorii români, important ca artă, ca exprimare, ca opţiune estetică, pentru care românii s-au făcut remarcaţi în lume în ultimii 10 - 15 ani. Caravana 'Les Films de Cannes' se desfăşoară la Vaslui în perioada 5 -14 iulie. Proiecţiile de filme au loc la Teatrul de Vară din municipiul reşedinţă, iar intrarea este gratuită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel