CRIZA de la Lupeni. Claudiu Târziu (AUR) a fost în Valea Jiului și vine cu detalii revoltătoare. Infernul din subteran
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Claudiu Târziu, co-președintele AUR, și deputata Anamaria Gavrilă au mers în Valea Jiului pentru a discuta cu minerii de la Lupeni. Într-un interviu exclusiv pentru DC News, liderul AUR a vorbit despre măsurile pe care le va întreprinde.

Claudiu Târziu, co-președintele Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit despre măsurile pe care le va întreprinde în urma deplasării pe care a avut-o în Valea Jiului:

„La Consiliul Județean nu am mai mers pentru că nu avea niciun rost. Președintele Consiliului Județean și prefectul s-au declarat depășiți de situație, cel din urmă chiar a avut o atitudine pe care minerii au considerat-o batjocoritoare, iar președintele de la CJ are o singură marotă, Combinatul Energetic Hunedoara să treacă în subordinea Consiliului Județean. E ceva care, în mod evident, e prea mare pentru a fi gestionat de Consiliul Județean și în condițiile în care acest președinte, Laurențiu Nistor, e unul dintre autorii unei greșeli manageriale și strategice mari, comasarea centralei Mintia cu minele din Valea Jiului, ceea ce a dus la un blocaj al întregului combinat. Nu e cea mai potrivită persoană să găsească vreo soluție, iar criza e de foarte mult timp pentru că nu există o strategie energetică pentru sistemul energetic din România, trecută prin Parlament și asumată de toate partidele, dar și urmărită în desfășurarea ei“, a precizat Claudiu Târziu.

Oamenii lucrează în condiții infernale

„Am găsit oameni foarte nemulțumiți, oameni dezbinați politic pentru că PSD și PNL au făcut înțelegeri pe sub masă, în dauna bieților mineri, administratorul e al PNL-ului, nu are nicio calificare, dar a ajuns pentru că a fost sprijinit politic și așa mai departe. Ni s-au plâns oamenii că lucrează în condiții nu grele, ci infernale, nu există nicio minimă igienă, nu există măsuri de securitate luate cum trebuie. E murdar, e un loc periculos, iar acolo ei își îngroapă cei mai frumoși ani din viață, peste 20 de ani stau și sapă în măruntaiele pământului pentru niște salarii foarte mici, între 1.700 și 3.000 de lei“, a spus liderul AUR după ce a vorbit cu minerii.

Vom face interpelări la Guvern, problema e veche

Vom lua legătura cu ministrul Economiei, în primul rând și vom face o interpelare și la adresa premierului. Chiar dacă se găsește o soluție de moment pentru acest conflict spontan de muncă, asta nu înseamnă că e rezolvată problema în Valea Jiului. Acolo nu se știe câte mine vor rămâne deschise anul viitor, sau peste 2 ani. Noi, România, ne asumăm, fără niciun fel de obiecție, planul Green Deal, care presupune închiderea minelor de cărbune, închiderea majorității capacităților de energie în sistemul convențional și trecerea la un sistem de energie verde pentru care, din nou, nu suntem pregătiți. Nu avem fonduri, nu avem o gândire, nu avem oameni care să știe ce trebuie făcut și nu avem o preocupare, ca Executiv, pentru acest lucru. Pe lângă faptul că oamenii o duc greu, ei nu au niciun alt venit existent, ei nu știu dacă își vor mai putea câștiga banii necesari existenței. Acolo lucrează doar bărbații, femeile au grijă de copii. Dacă bărbații nu vor mai avea de muncă, pentru că reconversia profesională este tot o poveste, după 20 de ani de mină, în ce ai putea să îi convertești? La fel și cu turismul, nu știm dacă vom mai avea turism cu această pandemie. Nu există vreo preocupare pentru ei, iar noi am fost acolo pentru a afla, din sursă directă, ce se întâmplă și să vedem ce putem face pentru acei oameni, potrivit ponderei noastre parlamentare“, a conchis Claudiu Târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel