Criză politică în Armenia. Președintele refuză să-l demită pe șeful Armatei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Criză politică în Armenia. Președintele refuză să-l demită pe șeful Armatei  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Criză politică în Armenia. Președintele refuză să-l demită pe șeful Armatei / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Nikol Pashinyan, premierul Armeniei, l-a îndemnat pe președintele Armen Sarkissian să-l demită pe colonelul general Onik Gasparyan după ce a acuzat armata de o tentativă de lovitură de stat.

Președintele Armeniei, Armen Sarkissian, a refuzat să semneze un ordin al premierului de revocare a șefului de Stat Major al Armatei, adâncind o criză politică națională.

Armenia se confruntă cu tulburări de când prim-ministrul Nikol Pashinyan a semnat un acord de pace intermediat de Rusia în noiembrie, o înfrângere umilitoare în fața Azerbaidjanului, după șase săptămâni de lupte acerbe pentru regiunea disputată Nagorno-Karabakh. Criza politică s-a adâncit joi, când Pashinyan a sfidat solicitarea militarilor de a demisiona, acuzând-o de o tentativă de lovitură de stat și ordonând șefului Statului Major General, Onik Gasparyan, să demisioneze (mai multe detalii AICI).

Președintele refuză să-l demită pe șeful Armatei

Sâmbătă, Armen Sarkissian a declarat într-o declarație că nu va sprijini demisia.

„Președintele Republicii, în cadrul puterilor sale constituționale, returnează proiectul de decret cu obiecții”, a spus președinția. Acesta a adăugat faptul că actuala criză politică „nu poate fi rezolvată prin schimbări frecvente de personal”. La rândul său, Pashinyan a spus că va trimite din nou o cerere pentru demisia lui Gasparyan.

„Această decizie nu contribuie deloc la rezolvarea situației. Trimit din nou petiția de demitere a șefului Statului Major General către Președintele Republicii, așteptând ca aceasta să fie semnată în conformitate cu procedura stabilită.”, a scris Pashinyan într-o postare pe Facebook. De asemenea, Pashinyan s-a confruntat cu apeluri numeroase pentru a renunța la propria poziție de premier, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel