Cseke Attila, despre OUG privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate este neconstituţională, nu are avizul Consiliului Legislativ şi permite o serie de abuzuri, precum urna mobilă pe străzi în ziua votului, la ora 22.00, dar şi influenţarea alegătorului în secţiile de votare, a declarat miercuri pentru Agerpres Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR. 

OUG 26/2020 privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate a fost respinsă miercuri de Senat, iar UDMR consideră că trebuie să fie respinsă şi de Camera Deputaţilor - în calitate de cameră decizională. 'Noi am spus că dorim anticipate, nu avem nimic cu organizarea anticipatelor, suntem pregătiţi în orice moment să mergem în faţa alegătorilor, dar suntem pregătiţi şi vrem să mergem în faţa alegătorilor pe baza unei legislaţii care nu distorsionează rezultatele votului, ci pe baza unei legislaţii care nu permite ca urna mobilă să fie pe străzi la ora 22,00.'

'Chestiunea asta cu urna mobilă a fost atât de criticată de-a lungul timpului şi mă miră că USR nu reacţionează faţă de posibilitatea ca urna mobilă să fie pe străzi la ora 22,00, prin comune şi localităţi. Nouă nu ne place nici influenţarea alegătorului în secţia de votare în ziua votului, pentru că această Ordonanţă permite acest lucru', a susţinut senatorul UDMR.

Cseke Attila a amintit că există mai multe decizii ale Curţii Constituţionale care sunt aplicabile în speţa referitoare la Ordonanţa privind alegerile, dintre care una 'care spune în mod clar şi răspicat că regimul reglementărilor din domeniul electoral trebuie adoptate prin lege organică în procedură parlamentară şi cu excluderea ordonanţelor de urgenţă'.

'Există decizii ale CCR care spun că în ultimul an înaintea alegerilor nu trebuie modificată legislaţia electorală şi sigur este această problemă de legalitate, pentru că legea de organizare a Consiliului Legislativ prevede foarte clar că Ordonanţele guvernului nu pot fi adoptate decât dacă există în momentul adoptării avizul CL, ceea ce nu a existat', a adăugat senatorul.

Aspecte care ar putea 'să aducă abuzuri în procesul electoral'

Cseke Attila a enumerat o serie de aspecte 'destul de grave', care 'ar putea să ducă la abuzuri în procesul electoral', un exemplu fiind folosirea urnei speciale pe străzi. Alte aspecte criticate de UDMR se referă la faptul că Ordonanţa permite continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor, precum şi disproporţionalitate în reprezentarea parlamentară a alegătorului.

'Exista în vechea lege o contravenţie sancţionabilă de către autorităţile statului, care consta în aceea că în ziua de sâmbătă sau chiar duminică, în ziua votului, nu puteai desfăşura campanie electorală. Mai mult decât atât, s-a eliminat şi contravenţia pentru fapta unei persoane de a încerca să influenţeze în ziua votului alegătorul să voteze un anumit partid sau altul. Adică astăzi, pe baza acestei Ordonanţe, există posibilitatea ca inclusiv în secţia de votare să se facă presiuni asupra alegătorului dintr-o direcţie sau alta pentru a vota pentru un partid, ceea ce este o mare greşeală, pentru că va genera, dacă ar rămâne aşa, mari probleme în aplicarea legii şi în derularea procesului electoral', a afirmat senatorul.

Cseke Attila a precizat că 'posibilitatea de vot trebuie să se limiteze la circumscripţia electorală judeţeană'. 'Mai este această chestiune a votului oriunde. (...) Dacă mie îmi apar din alte judeţe zeci de mii de votanţi care nu au domiciliul şi reşedinţa în judeţul respectiv, atunci eu voi avea o distorsionare foarte serioasă a reprezentării proporţionale a alegătorilor din acel judeţ. Deci aici este problema pentru care noi criticăm această reglementare introdusă, că poţi să votezi oriunde. Atât timp cât ai listă judeţeană de competitori, posibilitatea de vot trebuie să se limiteze la circumscripţia electorală judeţeană. Ar fi de neconceput pentru un sistem electoral modern dacă un bucureştean ar vota pentru candidatul la Primăria Braşovului', a explicat Cseke Attila.

UDMR susţine că Ordonanţa trebuie respinsă în totalitate

'Noi am avut un grup de vreo 20 de amendamente. Sigur, adoptând primul amendament privind respingerea Ordonanţei, celelalte nu au fost susţinute, dar ele au fost depuse. Problema priveşte modalitatea de adoptare a acestei legislaţii electorale prin OUG, de aceea susţinem că Ordonanţa trebuie respinsă în totalitate. Şi urmează ca şi Camera Deputaţilor să reglementeze şi modalitatea şi efectele care se vor produce dacă şi la Camera Deputaţilor se va respinge OUG', a concluzionat Cseke Attila.

Senatul a respins, în şedinţa plenului de miercuri, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, OUG 26/2020 privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Proiectul de respingere a ordonanţei a fost adoptat cu voturi 86 de voturi 'pentru' (PSD, UDMR şi ALDE) şi 34 'împotrivă' (PNL şi USR), potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel