Urmărește emisiunea live
Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe sau să slăbească
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Dacă doi oameni mănâncă aceeaşi felie de pâine cu unt, este foarte posibil ca unul să se îngraşe, iar la celălalt să nu se observe nicio diferenţă.  

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că pofta cu care mâncăm poate îngrăşa, chiar dacă acesta este un mic amănunt la care puţini s-ar fi gândit.  

„Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe dacă o mănânci cu poftă, sau să slăbească când o înghiți cu noduri? 

Când făceam Semiologie în Facultatea de Medicină am învățat să diagnosticăm bolnavii cu ulcer și gastrită după felul în care arătau: fața palidă și îndurerată, cu o expresie de suferință, spatele încovoiat și umerii aduși în față, "chirciți" din cauza durerii. Cât despre pofta cu care mănâncă nu e nimic de spus, mai degrabă îți pierzi și tu apetitul văzându-i. O astfel de persoană, căreia fiecare gură de mâncare îi provoacă suferință, nu va fi niciodată grasă.

Atunci cum rămâne cu teoria termodinamică, cu aportul de calorii și metabolizarea grăsimilor/carbohidraților? Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe dacă o mănânci cu poftă, sau să slăbească când o înghiți cu noduri? Pentru că practica ne arată, alimentele grase și făinoasele sunt cel mai bine tolerate în ulcer și gastrite. Și tot în practică constatăm că ele nu îngrașă în acest context special și dureros deopotrivă.

(...) Problema e că nu poți mima frica de mâncare și lipsa de apetit. Iar metabolismul nostru se vede treaba că știe când mănânci cu plăcere și când nu, așa că se comportă diferit. Eu aș zice că e nedrept ca cei cu boli de stomac să fie din ce în ce mai slabi, în timp ce mâncăcioșii să se îngrașe doar când văd mâncarea. Doar că Natura funcționează după alte reguli, iar zicala "gras și sănătos" se dovedește a fi adevărată. Nu întâmplător oamenii te întreabă dacă nu cumva ești bolnav atunci când ai slăbit prea mult. Așa că singura consolare care ne mai rămâne pentru kilogramele în plus pe cântar e că "plesnim de sănătate". Și da, deși nu are logică, sunt sigură că mâncatul cu poftă îngrașă mai tare!", a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist, potrivit Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel