Cum se conduce corect pe autostradă. Lucrurile pe care cei mai mulţi şoferi le ignoră
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Şoferii care circulă pe autostrăzile din România încalcă, de multe ori, regulile de circulaţie pe astfel de drumuri. 

Dacă un șofer responsabil își verifică frecvent presiunea din pneuri, starea tehnică a mașinii și valabilitatea actelor, nici legile cu privire la circulația pe drumurile publice nu ar trebui lăsate fără o actualizare periodică, scrie autovit.ro. 

Cum intri pe autostradă

Ca orice schimbare a direcției de mers, și aceasta trebuie anunțată celorlalți participanți la trafic, prin intermediul semnalizării. Te vei încadra, apoi, pe banda de intrare pe autostradă și vei da prioritate acolo unde este cazul. Imediat după intrarea pe autostradă, vei accelera astfel încât să nu pui în pericol circulația mașinilor aflate deja pe acest segment de drum. Este complet neindicat să oprești mașina la capătul benzii de intrare, pentru a te asigura față de participanții la trafic de pe autostradă. Nu vei face decât să te expui unei coliziuni cauzate de cei pe care îi ai în spatele tău. De asemenea, imediat după intrarea pe autostradă, vei avea grijă să rulezi pe prima bandă. Conducerea mașinii pe banda de urgență este interzisă, conform OUG nr. 195/2002 aplicată asupra Codului Rutier.  

Cum se circulă pe autostradă

Banda recomandată pentru circulația pe autostradă este prima, cea de-a doua fiind recomandată doar pentru a devansa celelalte mașini care participă la trafic. Imediat ce ai efectuat o asemenea manevră, cu respectarea semnalelor optice impuse de lege, vei reveni pe prima bandă. Pentru a evita situațiile limită, cauzate de neatenția altor șoferi la intrarea pe autostradă, vei putea trece, pentru scurt timp, pe banda a doua, pentru a ajuta la fluidizarea traficului. În ciuda părerii des întâlnite în acest sens, circularea cu viteza maximă permisă pe autostradă nu îți garantează dreptul de a rămâne pe banda a doua a autostrăzii. Ieșirea de pe autostradă se face numai prin locurile special amenajate, care îți sunt semnalizate cu cel puțin un kilometru înainte. În cazul în care ai ratat ieșirea, continuă deplasarea până la următoarea bandă specială, întoarcerea și mersul în marșarier fiind interzise pe autostradă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel