Cutremur. Seismic Center, mesaj legat de Antena 3. Badea: Ori la pușcărie, ori la Premiul Nobel
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Oamenii din spatele paginii ”Seismic Center - Predictie si alerta cutremur” care au ”prezis” cutremurul din 28 octombrie încă de acum două luni au transmis un mesaj după ce au urmărit interviul cu Raed Arafat la Antena 3.

”Deci nu este bine ce facem, ok nu mai postam. Sanatate”, a fost mesajul care a apărut pe pagina de Facebook "Seismic Center - Predictie si alerta cutremur", loc unde a fost postat și un link cu emisiunea de la Antena 3 de duminică seară. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, vorbise, într-un interviu cu Mihai Gâdea și Mircea Badea, despre acest fals care a circulat pe Facebook.

(w670)

”Dragii mei, nu știu cine sunteți. Am ascultat cu multă atenție ce a spus Raed Arafat care a declarat că dacă ați descoperit un sistem prin care să prevestiți un cutremur veți lua Premiul Nobel”, a zis Mihai Gâdea care i-a invitat pe oamenii din spatele respectivei pagini să-și dezvăluie identitatea.

Raed Arafat a completat: ”Să ne contacteze pentru a intra în contact cu specialiști pentru a testa sistemul”.

Mircea Badea a adăugat: ”Dacă nu... eu zic că ar putea să intre și la pușcărie, adică ori la Premiul Nobel, ori la pușcărie”.

Încă de duminică dimineață, secretarul de stat Raed Arafat a făcut un comentariu despre poza virală de pe Facebook prin care era anunțat cutremurul din noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 - 28 octombrie.

"Nu știam că va fi cutremur, iar chestiei ăsteia de pe Facebook nu pot să îi dau crezare. Cineva poate că a nimerit ceva. Dacă au avut un mod de a anticipa științific, trebuie să vină și să prezinte. Faptul că s-au aruncat niște date pe Facebook... asta poate să fie la nimereală. Noi avem nevoie de dovezi științifice pentru a vedea dacă a fost un lucru real, cineva trebui să-și asume, să vadă și oamenii de știință. Dacă au descoperit o metodă prin care să anticipeze cutremurele cu luni înainte... înseamnă că îi aștaptă Premiul Nobel și că problema este rezolvată", a zis Raed Arafat în emisiunea realizată de Mihaela Bîrzilă la Antena 3.

"De regulă, când ești cu studii și sisteme, nu faci anunțuri public despre ele. Încă o dată spun: e foarte bine că au nimerit și lumea i-a felicitat, dar trebuie să vedem dacă este un sistem pe care ne putem baza. Dacă ne spune că peste trei luni va fi cutremur, atunci așa să fie. În caz contrar, vine cineva și ne aruncă faptul că peste trei luni va fi seism. Apoi vine și altcineva și ne spune că peste o oră va fi cutremur și tot așa. Nu sunt împotriva metodelor care pot depista din timp că va avea loc un cutremur, dar acest lucru trebuie tratat cu foarte multă responsabilitate. Trebuie ca oamenii de știință să se uite la această metodologie și să o valideze. Noi nu am avut informații că urmează un cutremur. Faptul că facem exerciții și ne pregătim este foarte bine, dar cutremurele nu pot fi prezise nicăieri în lume", a mai zis Raed Arafat.

Mesaj ciudat

După cutremurul de 5,8 grade pe scara Richter, pe Facebook, a început să circule un mesaj ciudat. Pagina căruia îi este atribuit se numește "Seismic Center – Predictie si alerta cutremur".

"Ca si opinie personala un cutremur cu magnitudinea peste 5.2 richter este posibil sa apara in jurul datei de 27-28 octombrie 2018, bineinteles mai este mult timp pana atunci si abia inaintea intervalului vom stii ce procentaj este, dar este bine ca lumea sa fie pregatita tot timpul inclusiv cei de la situatii de urgente in jurul datei de 28 octombrie si sa comunice cu institutiile de cercetare ale statului in caz ca apar semnale ca ar fi posibil acest lucru", se arată în mesajul distribuit masiv pe Facebook.

Cutremurele nu pot fi prezise

Nu se știe cine administrează pagina de Facebook "Seismic Center – Predictie si alerta cutremur", dar știm că seismele nu pot fi prevăzute. Poate fi vorba despre o coincidență prea mare și o potrivire bună, dar poate fi vorba și despre un truc ieftin. După cum știți, postările de pe Facebook se pot antedata, adică postați ceva acum, dar puneți ce dată vreți din trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel