De ce este bun Orban? Singura comparație care îl avantajează
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Ludovic Orban a chemat miniștrii în ședință de Guvern, după ce a închis țara, cu două zile libere.  Modelul: Mircea fă-te că lucrezi! 

Ce spunea a doua zi după învestire?

„Aseară (marți seară - n.r.), m-am întors, la ora nouă și jumătate, în Guvern și n-am găsit pe nimeni. Trebuie să înțeleagă lumea că atâta timp cât ministrul sau premierul muncește, orice om care este chemat să își achite și să își atingă obiectivele trebuie să fie la muncă ", declara Ludovic Orban în 6 noiembrie.

Pe 27 decembrie, ca să poată arăta la televizor cum se sacrifică, muncind, Orban aduce miniștrii de la Sinaia, într-o ședință de guvern, model Mircea, fă-te că lucrezi!

Între cele două momente definitorii pentru retorica guvernării sale, Orban mută supraacciza la benzină de la buget în buzunarele petroliștilor, promite pensii și salarii după programul lui Dragnea, dă bani bancherilor, își pune clientela de partid la șefia băncii de gene, sau în Deltă, reduce taxele dealer-ilor de energie, și, reamintesc, oferă bugetarilor două zile libere, pe modelul punților pe-se-dis-te. Nu pare o pomană prea consistentă, dar mica vacanță pentru omul de la birou înseamnă o mare ”grevă” generală, pentru țara închisă timp de două săptămâni.

Care populism e mai bun?

Și totuși, e bine, chiar foarte bine în comparație cu ceea ce s-ar fi putut întâmpla. Populismul cu față liberală e mai bun decât populismul pur și dur al USR, așa cum gulaș-comunismul din Ungaria a fost mai bun decât național-comunismul din România. Laissez-faire-ul, îmbrățișat de liberali în lipsa unei strategii economice, nu ajută, dar nici nu strică mai mult decât e stricat deja. Câteva greșeli la guvernare, aproape înscrise în fișa postului, ceva șmenuri, război cu presa nealiniată  și multă gargară, după punctaj, la TV. Am mai văzut piesa asta.

Cum spuneam, e mai periculos haBarnistul harnic, decât cel care doar se face că lucrează. Înțelepciunea președintelui Iohannis,  disciplina PNL și, de ce să nu recunoaștem, străduințele lui Orban au reușit să stopeze ascensiunea extremiștilor care foloseau tehnici tip Sistem-jugend, care risca să dărâme și așa șubreda democrație din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel