De ce nu merg Iohannis și Dragnea la inundații
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Nici Liviu Dragnea, nici Klaus Iohannis, cel mai probabil principalii actori ai cursei prezidențiale din 2019, nu au mers în satele lovite de inundații. Este un prim semn că în 2019 vom avea o altfel de cursă electorală. 

În 2009, bugetul pentru deplasări al Președinției a fost dublat. Traian Băsescu nu se dădea jos din elicopter decât pentru a se sui în mașina care îl ducea la o altă întâlnire cu alegătorii. Strategii comunicării politice spun că mâna pe care o strângi din mulțime e mâna care îți dă votul. Nici nu se concepe o campanie fără luat copii în brațe, participare la Zilele orașului sau la hora din sat etc. 

Fie că vorbim de un lider inspirațional (tot mai rar în zilele noastre), fie de un lider compasional, politicianul este obligat de evenimente (inundații, accidente, victorie a Naționalei etc) să apară în mijlocul mulțimilor.

Ce se întâmplă în România?

Poate că nu e stilul lui Iohannis, mai rezervat, care preferă publicul urban educat, sălile de concert sau de curs. De altfel, numeri pe degete vizitele președintelui în țară: Timișoara, Iași, Focșani de Ziua Unirii...Nici Dragnea, de cealaltă parte, nu are în palmares băi de mulțime, este mai bun organizator decât vorbitor...

Totuși, dacă trebuie, trebuie: niciun politician nu a refuzat fiindcă nu se pricepe.

Altele sunt explicațiile acestei situații inedite pe scena politică. În primul rând riscurile sunt mai mari decât beneficiile, dovadă ce s-a întâmplat la premierea Simonei Halep. Tensiunea din societate face ca mulțimea să fie un butoi cu pulbere în care liderul bagă, ca un chibrit, capul cu fosfor în poză.

Legiunea de troli de pe net are corespondent și offline. Provocatori, scandalagii (adică oameni care scanddează lozinci anti), politicieni care se filmează cu mobilul în timp ce înjură adversarul, aflat la întâlnirea cu publicul. Nu am văzut astfel de manifestări acum cinci ani, astăzi le vedem nu doar pe stradă ci și în Parlament. Desigur, un eveniment se poate regiza, o baie de mulțime poți s-o faci și cu ”apă” adusă de la sediul de partid, dar până la urmă se află, iese mai rău decât în cazul unei poze fotoșopate cu un președinte.

Pe de altă parte, revărsarea de ură care a înecat societatea mai rău ca apele ciclonului mediteranean, face inutilă campania om la om. Bulele de Facebook sunt active zi și noapte, propagandiștii lucrează, în fața ecranelor tv încap mai mulți oameni decât în orice piață publică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel