Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
03 iun, 22:43
De ce se ceartă PNL - PSD pe alegerile locale? ADEVĂRUL din LEGE: Nu mai e timp de război politic
În scurt timp, politicienii ar trebui să facă anunțul final, când vor fi alegerile locale. 
Foto Agerpres

”Data alegerilor se stabilește prin hotărâre a Guvernului, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.” arată articolul 10.1 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. 

Știm, pe surse (prima oară a fost publicat în DCNEWS, vezi AICI) că PNL ar dori alegeri locale în 27 septembrie sau 4 octombrie. La fel dorește și USR, cu aproximație, conform declarației făcute astăzi de către Dan Barna, liderul formațiunii. 

Dacă alegerile ar fi în 27 septembrie, toate deciziile ar trebui să fie luate până-n 14 iulie, cel mai târziu. Dacă vor fi în 4 octombrie, data limită ar fi 21 iulie. Deci fie în 14 iulie, fie în 21, politicienii trebuie să anunțe DATA alegerilor locale. 

Prin urmare, cine va decide și va organiza va trebui s-o facă într-o lună. 30 de zile mai sunt la dispoziție pentru a decide organizarea alegerilor locale și a declanșa procedurile electorale. 

Deși legea spune că data alegerilor locale se stabilește prin Hotărâre a Guvernului, CCR a lăsat astăzi la latitudinea Parlamentului decizia, dacă va fi stabilit totul prin lege sau prin Hotărâre de Guvern. De ce se întâmplă asta? Pentru că prevederea ar putea fi cuprinsă în legea care stabilește prelungirea mandatelor aleșilor locali, asta după ce judecătorii constituționali au stabilit că modificarea aceasta prin OUG este neconstituțională. 

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri