De ce ţi se face somn după ce mănânci
Data publicării:
Autor: Ana Vasilescu
WhatsApp
somn
somn
Tuturor ni s-a întâmplat ca după un prânz copios să ni se facă somn. În articolul următor vă vom prezenta care sunt principalele cauze, dar şi ce alimente ne provoacă această stare de somnolenţă. 

Iată care sunt principalele cauze

Procesul digestiv și sucurile gastrice

Una dintre cauze o reprezintă variația pH-ului care apare în timpul procesului digestiv, datorită eliberării acidului gastric. Dacă mâncăm mult, eliberarea sucurilor gastrice acide va fi mai mare, împiedicând ca procesul de digestie să se efectueze corect. Astfel, pentru a echilibra acel pH acid, organismul va trebui să elibereze și bicarbonat de sodiu. Aceste modificări ale pH-ului pot genera și crește senzația de somnolență.

Modificări hormonale

Un alt factor care determină, de asemenea, apariția somnului după ce mâncăm sunt schimbările la nivel hormonal. Acestea sunt mai puternice dacă mâncăm mulţi carbohidrați și zaharuri, deoarece consumul lor generează o creștere a producției și eliberării insulinei de către pancreas, ceea ce va determina o producție mai mare de melatonină și serotonină și, prin urmare, apar stările de somnolență.

Alimente care provoacă somnolenţă

Produse lactate

Nucile

Făină de ovăz

Orezul

Cum să evitați starea de somnolenţă dunpă ce mănânci

Mâncaţi mai puţini carbohidrați și zaharuri.

Nu uitați să luaţi micul dejun complet. În acest fel, veți evita să mâncaţi foarte mult la prânz.

Faceţi o mică plimbare după ce aţi mâncat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel