Declarația pe proprie răspundere a părinților, sursă de infectare cu COVID-19
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Autoritățile nu iau măsuri concrete pentru a împiedica răspândirea COVID în școli. Dimpotrivă,  încercând să se acopere cu hârtii crează noi probleme și facilitează răspândirea virusului.

Declarația pe proprie răspundere a părinților este la fel de utilă sau mai degrabă la fel de inutilă ca declarația pe proprie răspundere din timpul stării de urgență. Doar că profesorii vor trebui să arhiveze circa 3 milioane de foi de hârtie, unele posibil contaminate. Poate că riscul nu e mare, dar beneficiul este zero: declari că micuțul nu a fost bolnav în ultimele 14 zile, dar la ce folosește asta în viitor, în restul celor 120 de zile de școală? Iar acest artificiu birocratic ridică și alte probleme.

Intenția a fost ca părinții să fie responsabilizați, să nu lase la școală un elev cu semne ale unei infecții respiratorii. Însă, a obliga la completarea unei declarații în fiecare zi de școală ar fi supus la un efort considerabil atât familiile, cât și dascălii. Printează sau scrie zilnic o declarație, ai grijă să nu o uite acasă copilul, arhivează sute de milioane de astfel de documente...

Era prea mult și ar fi generat reacții vehemente din partea opiniei publice. Așa că s-a mers pe principiul ”să bifăm și măsura asta, să spunem că am făcut ceva”.

Fiindcă nu e capabil nici să digitalizeze România, nici să mobilizeze populația în lupta cu COVID-19,  guvernul Orban mai adaugă o hârțoagă la teancul care sufocă  societatea. Așa cum s-au găsit unii să facă scandal în fața supermarketului, când le lua temperatura, se vor găsi și părinți care vor refuza să dea declarația, și avocați care să susțină evidența: dreptul la educație al copilului e garantat de Constituție și nu poate fi refuzat fiindcă nu are declarație sau mască.

Testare masivă în școli? Vaccinare împotriva gripei? Măști pentru profesori și elevi?

Nu în România, unde lupta cu COVID se duce cu adeverința. Doar dacă la ora de lucru manual unii elevi or să o lege cu elastic și or să o prindă deasupra nasului și gurii ar putea avea oarece efect adeverința de sănătate eliberată de propriul părinte la începutul anului școlar. Împreună cu celelalte cinci adeverințe de la medicul de familie, obligatoriu cu ștampila rotundă și parafa fără de care birocrația românească tușește mai ceva ca de la COVID.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel