Dietă. Reguli care te ajută să mănânci paste fără să te îngrași
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Pastele sunt unele dintre cele mai apetisante feluri de mâncare. Delicioasele spaghete nu au o reputație bună când vine vorba de dietă. Sunt ocolite adesea pe motiv că îngrașă. În realitate, dacă respecți câteva reguli, poți să mănânci paste fără să te îngrași. 

Nutriționiștii spun că pastele nu ar trebui să te sperie dacă ești la dietă, fiindcă nu au chiar așa de multe calorii pe cât se crede. 100 de grame de paste fierte nu doar în jur de 130 de calorii. Ceea ce nu este mult, dacă ținem seama de faptul că pastele sunt sațioase, adică te saturi cu prețul a puține calorii.

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, recunoaște: „Nu pâinea, pastele făinoase și orezul îngrașă, ci mai degrabă lucrurile pe care le punem deasupra. În paste se pune brânză sau ulei, tot ce înseamnă pâine se mănâncă cu mezeluri și cașcaval." Aceste combinații duc la îngrășare. 

Dietă cu paste? Da, dar integrale și fierte al dente

Problema cu pastele este că ele conțin amidon, un compus din categoria glucidelor. Ca orice alt aliment cu amidon, pastele prin tratament termic se umflă de câteva ori și devin mai bogate în glucide. Ca să eviți acest inconvenient, tot ce trebuie să faci este să optezi pentru paste integrale (conțin mai puțin amidon și rezistă mai bine la fiert) și să le fierbi al dente. Consistența al dente este benefică și pentru digestie. Dacă le fierbem exagerat, amidonul formează geluri și tubul digestiv va avea probleme în prelucrarea lui.

Să nu uităm că pastele integrale au un conținut mai mare de fibre. Or, cu cât au un conţinut mai ridicat de fibre, cu atât pot fi consumate cu riscuri mai mici pentru siluetă.

Evită sosurile grele

O mare greșeală este să îneci pastele în sosuri cu carne, brânzeturi, smântână sau alte adaosuri pline de multă grăsime. Dacă vrei să nu te îngrași, ia exemplu italienilor, care pun în pastele tradiționale doar puțin ulei de măsline, roșii, usturoi și ardei. Parmezanul este adăugat ca o pudră fina, niciodată din abundență. Rezultatul: o porția de paste delicioase de 200 g care nu depășește 350 de calorii, ceea ce este foarte puțin într-o dietă echilibrată.

Spanacul este un alt ingredient sănătos pe care îl poți adăuga la paste dietetice. El vine cu nutrienții proprii funzelor verzi și, în plus, diluează caloriile din pastele ca atare.

O altă variantă de paste care nu îngrașă sunt cele cu ciuperci, usturoi și sos de roșii. Iar dacă vrei o cantitate de proteine alege peștele, tonul cu paste merg foarte bine împreună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel