DOLIU în teatrul românesc
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Olga Bucătaru în  rolul Doamnei Stanca din "Buzduganul cu trei peceți"
Olga Bucătaru în rolul Doamnei Stanca din "Buzduganul cu trei peceți"
Olga Bucătaru, actrița Teatrului Odeon, s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani.

Născută de Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie 1942, actrița Teatrului Odeon, Olga Bucătaru, s-a stins din viață vineri, 10 aprilie 2020, la Spitalul „Elias" din București, în urma unui stop cardio-respirator, anunță instituția  tratrală.

A absolvit în 1965 Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" din București, secția Actorie, la clasa prof. George Dem Loghin și un an mai târziu a debutat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț, unde a fost angajată până în anul 1973.
După un scurt interludiu la Teatrul de Stat din Satu Mare (1969-1970), în 1974 devine membră a trupei Teatrului Odeon.

Pe scena Odeonului a avut colaborări cu regizori importanți, printre care Dinu Cernescu („...ESCU" de Tudor Mușatescu - 1972), Sanda Manu („Să nu-ți faci prăvălie cu scară" de Eugen Barbu - 1985), Alexa Visarion („Astă seară se joacă fără piesă" de Luigi Pirandello - 1988) sau Cătălina Buzoianu („Întâlnire în pădure" de Ofelia Strahl - 1992, unde actrița Olga Bucătaru interpretează rolul fiicei, alături de doamna Olga Tudorache).

A interpretat rolul principal în „Patima roșie" de Mihail Sorbul, regia Cristian Hadgi-Culea - 1975, iar ultimul său rol pe scena Odeonului, a fost Mari în spectacolul „Veronika se pregătește să moară" de Paulo Coelho, regia Gelu Colceag (data premierei: 19 octombrie 2013).

În 1972 a debutat în filmul „Bariera", scenariu Teodor Mazilu, regia Mircea Mureșan și până în 1998, când ultimul rol interpretat în film este în „Trenul vieții", regia Radu Mihăileanu, joacă în filme regizate de Sergiu Nicolaescu („Oglinda"), Mircea Daneliuc („Cursa"), Radu Mihăileanu („Trahir"), Constantin Vaeni („Buzduganul cu trei peceți").

Olga Bucătaru în rolul Doamnei Stanca din „Buzduganul cu trei peceţi" (1976)
Dincolo de rolurile din teatru și film, Olga Bucătaru a fost din anul 1995 până în 2000 profesor asociat la Academia de Arte „Luceafărul" din București și începând cu anul 2001, în aceeași instituție, a activat în chip de lector universitar.

În anul 2002 i se acordă Ordinul Național „Serviciul Credincios", în grad de Cavaler.

Teatrul Odeon este alături de familia îndoliată și va păstra vie amintirea rolurilor interpretate pe scenă și pe marele ecran, precizează instituția teatrală într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel