Două avioane au evitat la limită o coliziune. Autorităţile de la Chişinău ar încerca să treacă sub tăcere incidentul
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Un grav accident aviatic a fost la un pas să se producă în Republica Moldova din cauza insuficienţei de personal care asigură controlul navigaţiei, relatează postul de televiziune moldovean TV8 şi portalul Agora.md. 

Deşi incidentul s-a produs în urmă cu două luni, despre el s-a aflat abia acum. La 23 iunie, o aeronavă Airbus A320 a companiei 'Air Moldova', cu 140 de pasageri la bord, a fost la un pas de coliziune cu un avion de mici dimensiuni Antonov-2, care decolase de pe aeroportul militar din Vadul lui Vodă, potrivit postului de televiziune menţionat.

'În tură trebuiau să lucreze 15 controlori de navigaţie aeriana/dispeceri, dar erau doar 9, respectiv dispecerul responsabil de acest avion. După un program continuu de mai mult de şase ore, fiind extrem de obosit, acesta a părăsit locul de muncă şi a uitat să verifice care e situaţia pe traiectoria decolării avionului 'A 320'. În acel moment, de pe aerodromul Vadul lui Vodă a decolat un 'An- 2' cu paraşutişti. Ulterior 'A 320' a trecut pe sub 'An- 2', la o distanţă de circa 10-15 metri, astfel traiectoriile acestor avioane s-au intersectat', a relatat pentru TV8 un angajat al MoldATSA, sub rezerva anonimatului. MoldATSA (Moldavian Air Traffic Services Authority) este furnizorul de servicii de aeronavigaţie în Republica Moldova.

Potrivit sursei TV8, avioanele nu s-au ciocnit doar datorită faptului că aparatul de dimensiuni mai mici are o viteză mai redusă şi avea nevoie de circa 30 de minute ca să se ridice la altitudinea de 1.000 de metri. Un alt angajat al instituţiei menţionate, Eugen Sajin, a relatat pe Facebook despre acest caz, dar fără a oferi detalii. El şi-a exprimat indignarea că, la 60 de zile de la acest incident, autorităţile nu au luat măsuri, ba chiar ar fi încercat să muşamalizeze cazul.

'Investigaţia nu s-a finalizat.Dispecerii vor să facă scandal, să ceară concedierea conducerii, suplinirea cadrelor şi instruirea lor corespunzătoare, dar cer şi o investigaţie corectă. Despre incident a fost anunţat şi ministrul economiei şi infrastructurii', a mai spus sursa TV8.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel