DOVADA că România e PRĂBUȘITĂ TURISTIC. Paralelă cu GRECIA, legătură cu Lefkada
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Navagio, văzută de jos
Navagio, văzută de jos
România ar fi putut avea un potențial turistic uriaș, dar pare blocată într-un labirint fără scăpare. ”Cine nu sare ia condamnare” ar trebui să aibă loc pe plajele din România, acolo unde corupția în floare nu deranjează pe nimeni. 

Plin de interese, mizerie, gunoaie, mâncare expirată, șezlonguri rupte, scumpe și lipite unul de altul, gherete mizerabile, litoralul românesc nu e lăsat să înflorească. În Grecia preferată de mulți români, totul este diferit. Plajele sunt curate, șezlongurile distanțate, mâncarea e proaspătă și delicioasă. Dincolo de aceste aspecte, Grecia folosește fiecare mic detaliu pentru a-l potența turistic. Un simplu exemplu: noi și Grecia avem câte o epavă. Ei o au pe o plajă accesibilă doar pe calea apei. Noi o avem aproape pe plajă. Ei o folosesc la potențial maxim, noi îi dăm foc, îi furăm fierul. 

Nava de pe plaja Navagio

Plaja Navagio, una dintre cele mai frumoase plaje din Grecia, s-a format în jurul navei unor contrabandiști de țigări. Legenda insulei spune că vasul era folosit pentru contrabandă de țigări și a fost surprins, moment în care persoanele care se aflau pe barcă au sărit în apă, au supraviețuit, dar vasul a ajuns între înaltele stânci. În jurul său s-ar fi format plaja care acum se numește Navagio. Bătrânii insulei Zakynthos își amintesc de acel moment în care fumau țigările de pe barca de contrabandiști. Gurile rele spun că barca a fost pusă acolo de Ministerul Turismului. Sigur e un singur lucru: Navagio e în top 10 cele mai frumoase plaje din lume. Toate tururile insulei Zakynthos ajung la Navagio. Poate fi văzută de sus, într-un peisaj de vis, poate fi admirată de jos, de pe plaja cu pietricele perlate. 

Nava din Costinești

Nava Evangelia din Costinești se afla sub pavilion grecesc. În 15 octombrie 1968, a eșuat la 1,5 kilometri de plajă, în nordul stațiunii Costinești. Cu 12 ore înainte, fusese trimis un SOS. În momentul în care s-a făcut apelul către Grupul de Intervenții și Salvare Navală al portului Constanța, nava era între Gura Portiței și Brațul Sfântu Gheorghe. Când a ajuns ambarcațiunea de salvare în zonă, Evangelia era de negăsit. După căutări intense, spre dimineața zilei, nava Evangelia a fost găsită în Costinești care atunci era un mic sat pescăresc. Se spune că nava nu avea probleme grave și a plutit din nou în acea zi ca a doua zi, pe 16 octombrie, să fie găsită iar în nisip, mult mai adânc, ceea ce a ridicat suspiciuni. La acea vreme, ar fi fost o practică a grecilor să eșueze intenționat navele ca să încasase asigurarea. Astfel că un scafandru ar fi fost trimis să inspecteze nava și el ar fi constatat că elicea era avariată, ceea ce ar fi indicat că s-a mers cu toată viteza înainte spre uscat. Prin urmare, asiguratorul nu ar fi făcut plata asigurării, după consultările cu salvatorii români. Echipajul a abandonat nava, care a devenit proprietatea statului român. Teorii au tot continuat să apară și mulți au pus sub semnul întrebării ipoteza scafandrului, chinuindu-se să dovedească faptul că elicea era intactă. 

Legătura cu Lefkada

Se spune că nava Evangelia aflată sub pavilion grecesc ar fi aparținut lui Aristotel Socrates Onassis. Statuia lui se află în portul stațiunii Nidri, din Lefkada. Mulți români își fac poze cu statuia lui Onassis. Născut în Turcia, într-un oraș aflat sub ocupație greacă, Onassis făcea parte dintr-o familie din clasa medie. După Primul Război Mondial, orașul e recucerit de Turcia, iar familia lui Onassis pierde afacerile cu tutun, ceea ce-l determină pe acesta să se refugieze în Grecia. La doar 17 ani, a fugit în Argentina cu câțiva dolari la el. Face bani ca telefonist și reia afacerile cu tutun. Înainte de 25 de ani, face primul milion de dolari. Avea mai multe nave de linie. Se spune că făcea, de fapt, contrabandă, așa că FBI îl acuză de fraudă împotriva Guvernului American, în 1954. Plătește, în urma acestei acuzații, nu mai puțin de 7 milioane de dolari. El este și fondatorul companiei naționale de transport aerian a Greciei, Olympic Airlines. Onassis a fost căsătorit, a avut și numeroase aventuri, încheiate prin căsătoria cu Jacqueline Kennedy, văduva președintelui american John F. Kennedy. Există o plajă pe o insulă mică de lângă Nidri, Skorpios, unde paparazzi au pozat-o goală pe Jacqueline Kennedy. Vorbele continuă și astăzi în Lefkada despre acel moment. Averea lui Onassis, în mare parte, a ajuns la nepoata sa Athina. Ea i-a vândut-o recent, în urmă cu 7 ani, unui magnat rus: Dmitri Rîbolovlev. Se pare că ar fi vrut s-o cumpere și Madonna, dar și Bill Gates. 

În timp ce grecii construiesc povești, noi le avem deja. Pot fi oricând folosite în scop turistic. Iar acesta de mai sus e doar un exemplu. Se spune că mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană. România are nevoie de poveștile ei, spuse bine și transmise generațiilor viitoare, ele pot prinde segmentul turistic din prăbușire și-l pot ridica pe un loc fruntaș în Europa. 

Dar noi furăm fierul de pe epava Evangelia și-i dăm foc și nimeni nu plătește pentru asta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel