Dr. Rareș Nechifor, radiolog intervenționist: Jumătate dintre cazurile de hernie de disc ar putea fi rezolvate cu ajutorul procedurilor minim-invazive, fără durere și fără tăieturi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Hernia de disc este o afecțiune care apare destul de frecvent. Peste jumătate dintre persoanele adulte au o hernie de disc sau o formă mai ușoară, numită protruzie discală.

Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională la Centrele ARES, explică ce este hernia de disc și cum poate fi tratată.

Între fiecare două vertebre există o structură fibro-elastică numită disc intervertebral. Acesta funcționează ca un amortizor. Atunci când o parte din fibrele ce formează peretele discului intervertebral se rup din cauza efortului prea mare la care este supusa coloana, apare hernia de disc. Un disc deformat va veni în contact cu rădăcina nervului din vecinătate. Acest nerv poate să fie comprimat și atunci apar simptomele bolii ce merg de la durere locală ocazională, în formele ușoare, până la durere permanentă ce coboară pe picior sau pe braț, lipsa controlului mișcărilor membrului respectiv, zone de amorțeală sau de furnicături.

Cum afectează hernia de disc calitatea vieții pacienților?

În formele ușoare hernia de disc se manifestă prin dureri locale la nivel lombar sau cervical cu caracter intermitent, crize de durere de câteva zile, până la o săptămână, despărțite de perioade mai lungi sau mai scurte de stare de relativă sănătate. Cu cât boala avansează, cu atât aceste crize devin mai intense și mai lungi ca durată, ceea ce va afecta tot mai mult calitatea vieții pacientului. În formele grave, apare și deficitul neurologic, adică nervul comprimat nu mai funcționează corect iar mișcările mâinii sau a piciorului au de suferit. În aceste cazuri, pacientul nu mai poate să stea pe vârfuri sau pe călcâie, nu mai are forță în degete, nu mai simte bine o parte din membru. Pot de asemenea să apară zone de anestezie sau de furnicături. În astfel de cazuri intervenția terapeutică este absolut necesară pentru că altfel nervul poate să fie permanent afectat iar recuperarea nu mai este posibilă.

Care este tratamentul în cazul herniei de disc?

Tratamentul herniei de disc se împarte în trei categorii: medicamentos, chirurgical și intervențional (minim-invaziv).

Tratamentul medicamentos și de recuperare medicală presupune administrarea de medicamente antiinflamatorii, analgezice, decontracturante musculare împreună cu efectuarea unor proceduri de fizioterapie sau de kinetoterapie (gimnastică medicala). Acest tratament este în mare măsură unul simptomatic. El are rolul să reducă suferința pacientului, dar nu are puterea să rezolve problema ce a cauzat-o, adică hernia de disc. Este potrivit în formele incipiente, ușoare ale bolii. Aproximativ 25% dintre bolnavi au un rezultat satisfăcător cu acest tratament.

În capătul opus al spectrului terapeutic se găsește intervenția chirurgicală. Neurochirurgul poate interveni local printr-o incizie mai mică sau mai mare pentru a îndepărta fragmentul de discuri rupt. Procedura chirurgicală este indicată numai în cazurile grave cu afectare acută a nervului. Alți 25% dintre pacienții beneficiază de pe urma intervenției chirurgicale.

Observăm că aproximativ 50% dintre persoanele bolnave nu au nici un rezultat bun ca urmare a terapiei medicamentoase sau a procedurilor de recuperare medicala și nici nu sunt candidați la intervenția chirurgicală. Pentru acești pacienți există proceduri minim invazive prin care putem reduce volumul discului herniat fără incizii, fără tăieturi și fără anestezie, prin proceduri ce aparțin radiologiei intervenționale. Aceste proceduri sunt mai puțin cunoscute și poate mai puțin accesibile pentru că se fac doar în câteva orașe mari din țară.

Care sunt avantajele tratamentului intervențional?

Avantajele tratamentului intervențional pentru hernia de disc sunt multiple: este un tratament fără imobilizare la pat, un tratament fără durere, fără tăieturi și fără perioadă de recuperare. În spital, pacientul să stă doar câteva ore. Perioada de recuperare este de câteva zile iar pacienții își pot relua activitatea după aproximativ o săptămână. Procedura constă în introducerea unui ac foarte fin, sub control imagistic, până în discul intervertebral afectat. Prin acest ac se aspiră o parte din substanta gelatinoasă ce umple discul și se introduce un alcool ce produce reducerea de volum a discului. Procedura este eficientă în aproximativ 75% din cazurile tratate.

Procedurile minim invazive de tratament al herniei de disc sunt disponibile în cadrul Centrelor ARES din țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel