Dan Chitic: Faptele lui Dragnea s-au prescris. CCR a decis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea ar fi intrat în termenul de prescripție cu al doilea dosar al său. Avocatul Dan Chitic a făcut o serie de precizări importante.

„Am o veste foarte bună pentru Liviu Dragnea. Printr-o decizie a Curții Consituționale, a fost declarată neconstituțională acea prevedere care prelungea prescripția. Prescripția nu mai poate fi prelungită nici în cazul lui Dragnea, sub nicio formă și a intrat cu cel de-al doilea dosar în termenul de prescripție sută la sută. Demonstrația acestei informații ne-a oferit-o avocatul Dan Chitic cu toate detaliile juridice necesare. Primul care a sesizat-o a fost Dan Chitic", a declarat Sorin Roșca Stănescu, miercuri, la emisiunea „Obiectiv" de la Antena 3.

Ulterior, avocatul a avut o intervenție telefonică la Antena 3, în cadrul jurnalului de la ora 16.00: „Eu am plecat de la o constatare. Avem o decizie a CCR prin care s-a constatat faptul că avem o dispoziție din Codul Penal care este neconstituțională, și anume articolul 155, alineat 1, care a fost abrogat la 45 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial a acestei decizii. Acest moment s-a întâmplat în 9-10 august”.

„Acest articol prevedea faptul că îndeplinirea oricui act de procedură întrerupe cursul prescripției răspunderii penale. În momentul în care a dispărut temeiul legal pentru întreruperea prescripției speciale, în acel moment, practic, devine inoperantă prescripția generală de la 155, alin. 4. De ce spun acest lucru? Deoarece această decizie a Curții Constituționale, și ne referim la decizia 297/2018, trebuie să își producă efectele. Ea trebuie, ca orice act juridic, interpretată și citită în sensul producerii de efecte. Motiv pentru care, instanțele judecătorești vor trebui să constate că nu mai există niciun motiv pentru a întrerupe cursul prescripției răpsunderii penale. Pe cale de consecință, singurele termene care rămân pentru prescrierea răspunderii penale sunt cele care sunt menționate în ceea ce privește prescripția generală”, a declarat Chitic.

De ce opt ani?

„În ceea ce privește dosarul domnului Dragnea, trebuie văzut în mod efectiv din momentul în care a fost săvârșită fapta. De la acel moment, vor trebui numărați opt ani. De ce opt ani? Pentru că maximul special al infracțiunii de care este acuzat e de șapte ani, motiv pentru care prescripția generală a răspunderii penale este de opt ani", a mai spus avocatul joi după-amiază, la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel