Economia UE, în declin în trimestrul II. Mircea Coşea, ALARMĂ pentru România. Consecinţe CATASTROFALE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Profesorul Mircea Coşea a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, care sunt implicaţiile scăderilor economice din mai multe ţări ale Uniunii Europene, scădere arătată de ultimul raport Eurostat. De asemenea, specialistul a tras şi un semnal de alarmă cu privire la perioada septembrie-octombrie, atrăgând atenţia asupra unor consecinţe catastrofale. 

În trimestrul doi din 2020, marcat de măsurile de izolare din majoritatea statelor membre UE pentru a stopa răspândirea pandemiei coronavirus (COVID-19), PIB-ul a înregistrat un declin de 12,1% în zona euro şi de 11,9% în UE, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Cele mai afectate state sunt Spania (minus 18,5%), Portugalia (minus 14,1%) şi Franţa (minus 13,8%). Pentru România nu sunt disponibile datele, dar iată ce spune Mircea Coşea. 

"Nici  nu e nevoie să fie disponibile datele pentru România, pentru că ştim ce se va întâmpla. Economia României este dependentă de ţările europene. Avem peste 68 la sută export industrial spre aceste ţări din occident. Orice cădere din aceste economii înseamnă nu numai căderea activităţii economice, ci şi căderea pieţei. Noi trebuie să ne aşteptăm la reduceri importante ale comenzilor care ne vin nouă din diferite părţi, pentru componente, ansamble, pe care le fabricam pentru marile companii din occident. Trebuie să ne aşteptăm ca recesiunea care apare în aceste ţări să apară şi la noi prin contagiune. Ăsta e un lucru clar! Noi suntem dependenţi, nu am reuşit să ne facem o extensie pe alte pieţe decât pe cele din Europa Occidentală, deci ce se întâmplă acolo ne afectează imediat. 

A doua problemă care ne afectează este faptul că interesul capitalului din aceste ţări, care este afectat acum de situaţia economică, se va concentra mai mult pe situaţia internă, pe încercarea de remediere a situaţiei. Deci apetitul pentru investiţii în străinătate nu va mai fi atât de evident. Apare şi un lucru pe care ar trebui să îl luăm în considerare. Anume că ne păstrăm în aceste condiţii un oarecare avantaj pentru o posibilă realocare a unor activităţi economice din China spre Europa. Ori în condiţiile în care recesiunea din ţările occidentale este evidentă, marile companii care au activităţi în China vor căuta locuri unde să poată oferi salarii mai mici şi să beneficieze de o oarecare toleranţă fiscală, iar unul dintre locuri este România.", a declarat Mircea Coşea în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Semnal de alarmă. Consecinţe "catastrofale"

"Dar, lucrul cel mai important vine abia acum. Scăderea activităţii economice în aceste ţări înseamnă şomaj. Dacă ne uităm la componenţa forţei de muncă din aceste ţări, în special în Franţa şi în Spania, vedem că componenta românească este relativ mare. Ne aşteptăm la o creştere a şomajului în rândul românilor din aceste ţări, ceea ce îi va forţa să vină în România. Venitul în România va însemna supraaglomerarea pieţei de muncă din România, deja suntem supraaglomeraţi cu diaspora care a venit şi nu găseşte loc de muncă. Vom avea mulţi oameni care caută un loc de muncă, nu au venituri mari, nu au economii, iar această situaţie va aduce şi România la o sensibilizare a forţei pieţei de muncă, cu probabil nişte pericole de natură socială. 

După părerea mea, începând din luna septembrie, vom asista la o apariţie foarte evidentă a crizei economice în România. Prin faptul că tezaurul de lichidate al populaţiei se micşorează catastrofal. Nu reuşim să diminuăm şomajul, el rămâne la o cifră mare, ajutoarele se epuizează, a venit vara, lumea a cheltuit, nu s-a gândit foarte mult, începe şi şcoala şi sunt cheltuieli de cazarmament cu copii, chiar dacă termenul e urât. Vom asista la o situaţie destul de complicată în lunile septembrie-octombrie din punct de vedere al consumului.", a avertizat profesorul. 

Reducerea consumului, PERICOL pentru România

"Reducerea consumului nu este un avantaj. Să nu creadă nimeni că vom trăi mai bine. Reducerea consumului înseamnă o piaţă fără ofertă internă. Înseamnă şi o creştere a importurilor, dar şi o blocare a producţiei interne, care nu are cerere. Să nu credem că ce se întâmplă în occident e departe. E foarte aproape, şi ne va afecta imediat. Asta este urmarea faptului că de ani de zile nu am reuşit să ne rupem de această dependenţă periculoasă de câteva ţări din Europa Occidentală. ", a conchis Mircea Coşea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel