Erdogan ia în considerare reinstalarea a 2-3 milioane de refugiaţi în Siria
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că 2-3 milioane de refugiaţi sirieni care se află în Turcia sau în Europa ar putea fi reinstalaţi în Siria dacă "zona de securitate" pe care vrea să o creeze în nordul ţării s-ar concretiza, relatează AFP.

"Am putea instala acolo, în funcţie de profunzimea zonei de securitate, între 2 şi 3 milioane de refugiaţi sirieni care se află în prezent în Turcia sau în Europa", a declarat şeful statului turc într-un discurs susţinut la Ankara.

Turcia şi SUA încearcă să creeze o zonă-tampon la est de Eufrat care ar separa frontiera turcă de zonele siriene controlate de o miliţie kurdă, sprijinită de Washington, dar considerată ca "teroristă" de către Ankara.

Unul dintre obiectivele aceste "zone de securitate" pentru Ankara este de a putea trimite acolo o parte din cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni instalaţi în Turcia.

Deşi trupele turce şi americane au efectuat deja o primă patrulă comună în nord-estul Siriei, contururile exacte ale viitoarei zone-tampon rămân neclare.

În timpul unui summit despre Siria care a avut loc luni la Ankara în prezenţa preşedinţilor rus Vladimir Putin şi iranian Hassan Rohani, Erdogan a evocat deja numărul de 2 milioane de refugiaţi ce ar putea fi instalaţi, adăugând că s-ar putea ajunge la peste 3 milioane dacă "zona de securitate" s-ar întinde până la Deir ez-Zor şi Raqqa, mai la sud în teritoriul sirian.

El a atenţionat Washingtonul miercuri, spunând că dacă "zona de securitate" nu va fi creată în următoarele două săptămâni, Turcia îşi va pune în aplicare "planurile operaţionale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel