EURO, un nou maxim istoric. BNR reacţionează
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a reacţionat după ce EURO a atins un nou maxim istoric, al nouălea din acest an. 

„Dacă ne uităm la un scenariu mai lung, pe o evoluție mai lungă a cursului, ca să vedem amplitutdinea, dacă ea există, de la începutul anului avem o depreciere a leului față de euro de 1,6 %, cifra este foarte mică. Intră în sfera normalului. Sigur, direcția este cea determinată de situația de criză economică pe care o parcurgem și de aceea avem depreciere. Dar dacă ne uităm la celelalte monede regionale, ca să înțelegm amplitudinea mică a deprecierii cursului, vedem că în cauzul forintului avem depreciere de 8,8 % de a începutul anului, iar la nivelul zlotului de 4,5 %”, a explicat Dan Suciu la Digi24

Discuţiile despre pensii, factor de influenţă pentru cursul valutar 

Întrebat dacă reluarea demersului de a crește pensiile cu 40% în Parlament poate influența cursul de schimb. Suciu a spus: „Da, este unul dintre factorii care pot deranja foarte mult echilibrele pe care încearcă acum leul să le consolideze într-un fel sau altul. Evident că aceste lucruri îngrijorează și, dacă lucrurile vor merge în direcția aceasta, sunt acele elemente suplimentare care pot influența evoluția cursului, din păcate într-o direcție pe care nu ne-o dorim”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel