Tudor Ciuhodaru, propunere: Plan unic de intervenţie la nivel european în privinţa coronavirusului
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru susţine că a propus un plan unic de intervenţie la nivel european, deoarece noul coronavirus a afectat deja opt ţări europene.

Medicul Tudor Ciuhodaru apreciază, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că măsurile de prevenţie sunt extrem de importante în cazul coronavirusului, menţionând că a propus un plan unic de intervenţie la nivel european.

"Măsuri de informare şi monitorizare corecte, cooperare între ţările membre, o hartă a posibilităţilor de intervenţie, armonizarea sistemelor de alertă, informare, carantină; verificarea de materiale sanitare şi susţinerea posibilităţilor de intervenţie a fiecărei ţări. În aceste condiţii, este importantă activarea corpului medical european în caz de necesitate în ţările sau zonele afectate", a explicat pentru Agerpres Tudor Ciuhodaru.

Coronavirusul ameninţă Europa

Potrivit sursei citate, acest tip de virus se răspândeşte rapid, "gradul lui de contagiere fiind comparabil cu SARS şi de aproape trei ori mai mare ca a gripei sezoniere".

"Coronavirusul ameninţă acum şi Europa. În doar două săptămâni au fost confirmate 110 cazuri în opt ţări europene: 79 în Italia, 16 în Germania, 12 în Franţa (dublu faţă de săptămâna precedentă), 9 în UK, Spania 2 şi câte 1 caz în Belgia, Finlanda şi Suedia. Li se adaugă cele 2 cazuri din Rusia, dar probabil există deja şi alte cazuri de infecţie în Europa - conform anunţului ministrului francez al Sănătăţii. Pericolul pentru România este cu atât mai mare pentru că pe de o parte există o importantă comunitate de cetăţeni chinezi, dar şi datorită numărului mare de români aflaţi acum chiar în zonele de risc din Italia, unde numărul cazurilor a crescut de aproape 40 de ori în doar o săptămână. Sunt primele trei decese şi în Europa, două în Italia şi unul în Franţa. La nivel global este a treia situaţie de risc de pandemie, 32 de ţări sunt afectate. Numărul cazurilor a crescut de peste 7.000 ori şi se apropie rapid de 80.000, fiind 78.817 de cazuri confirmate. Îngrijorările sunt legate de riscul să genereze mutaţii care să îi permită să se răspândească mai rapid şi să devină mai periculos, de faptul că nu există tratament specific, ci doar încercări de combinare de antivirale şi niciun vaccin", scrie Tudor Ciuhodaru.

Cum se transmite

Medicul explică modul în care se transmite şi se manifestă boala provocată de coronavirus, care este simptomatologia şi cum se face prevenţia infectării cu acest virus.

"Pe suprafeţe, la temperatura camerei, rezistă între 2-5 zile, până la 9 zile, temperatura scăzută şi umiditatea cresc durata de supravieţuire, dar soluţiile dezinfectante pe bază de alcool, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu au efect virulicid (poate distruge viruşii - n.r) dacă sunt utilizate corect şi în concentraţii adecvate reduc numărul de coronavirusuri infecţioase de la un milion la doar 100. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul corect trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hârtie sau aer cald sau, dacă nu sunteţi în apropierea apei, puteţi utiliza, cu eficienţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool. Nu temporizaţi consultul medical, mai ales dacă vă încadraţi în grupele cu risc precum vârsta crescută, boli cronice pulmonare sau cardiace, deficienţe imune. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor", mai scrie eurodeputatul Tudor Ciuhodaru în postarea de pe pagina sa de socializare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel