Europarlamentare 2019. Grupurile politice din PE insistă ca un candidat 'cap de listă' să fie desemnat preşedinte al CE
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
macron merkel ppe
macron merkel ppe
Grupurile politice din Parlamentul European insistă ca unul dintre candidaţii 'cap de listă' să fie desemnat viitorul preşedinte al Comisiei Europene, a declarat marţi, la Bruxelles, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, transmit Reuters şi dpa.

La finalul unei reuniuni a Conferinţei preşedinţilor (formată din preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice din PE), Tajani a spus că o majoritate a Parlamentului European este favorabilă sistemului 'Spitzenkandidat' (candidatul cap de listă - n.r.) şi că poziţia PE va fi prezentată şefilor de stat sau de guvern din UE care se reunesc marţi seară în cadru informal la Bruxelles.

Această poziţie unitară este începutul negocierilor cu liderii UE, a adăugat Tajani. 

Liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a spus că este important ca viitorul preşedinte al Comisiei Europene să reprezinte o largă majoritate pro-europeană. El a precizat că nu susţine sistemul 'Spitzenkandidat' în actuala sa formă.

La rândul său, Manfred Weber, candidatul 'cap de listă' al Partidului Popular European (PPE) - partid care a obţinut obţinut cele mai multe (180) mandate europarlamentare în scrutinul european din 23-26 mai - a afirmat că PPE este pregătit pentru orice compromis necesar cu privire la conducerea Comisiei Europene.

Liderul grupului socialist din PE, Udo Bullmann, a transmis un avertisment liderilor statelor membre ale UE să nu încerce să ocolească procesul Spitzenkandidat şi a insistat că socialiştii europeni vor lupta pentru ca Frans Timmermans, candidatul lor 'cap de listă', să devină preşedinte al Comisiei Europene.

Aşa-numitul sistem 'Spitzenkandidat' a fost introdus în 2014, într-un efort de a impulsiona participarea votanţilor la procesul electoral, scopul său fiind acela ca în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene să fie desemnat un reprezentant al partidului paneuropean care obţine cele mai multe mandate în alegerile pentru Parlamentul European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel