Europarlamentare 2019. Macron, îndemn în bătălia decisivă
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Întâlnire Macron - Merkel
Întâlnire Macron - Merkel
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat joi că alegerile europarlamentare din 2019 reprezintă 'bătălia pe care toţi progresiştii, toţi democraţii din Europa trebuie să o ducă' împotriva celor care 'nu vor mai multă Europă' şi care nu dau dovadă de 'solidaritate', făcând aluzie la ţările est-europene care nu acceptă unele politici ale Bruxelles-ului, cum este cea privind migraţia, şi pe care Macron le-a ameninţat din nou cu tăierea fondurilor europene.

'Cei care explică: eu (...) iubesc Europa atunci când ea îmi dă bani, atunci când ea permite prosperitate poporului meu, când ea permite lucrătorilor mei să-şi câştige mai bine traiul în ţările vecine. Dar la mine, niciun migrant, niciun refugiat', a spus Macron, citat de AFP, la conferinţa de presă de la finalul summitului european informal desfăşurat la Salzburg şi care a avut pe agendă ca principale teme migraţia şi negocierea Brexitului, fără ca la vreunul dintre aceste capitole să se înregistreze progrese.

'La un moment dat, plata va veni pur şi simplu', a continuat Macron. 'Ţările care nu vor mai mult Frontex (cele care nu acceptă ca această agenţie europeană să participe la supravegherea frontierelor naţionale n.red), sau nu vor mai multă solidaritate, vor ieşi din Schengen', şi-a detaliat el mesajul.

Progresiști vs naționaliști

'Ţările care nu vor mai multă Europă nu vor mai primi fonduri structurale şi va trebui ca în primăvară să avem această discuţie cu adevărat', a spus Macron mai departe, referindu-se - fără să le numească direct - la ţările est-europene care nu acceptă să primească migranţi şi resping abordarea federalistă europeană despre care aceste ţări consideră că le diminuează suveranitatea şi le ameninţă identitatea naţională.

Preşedintele francez şi-a reluat astfel teoria că alegerile europarlamentare din anul 2019 nu vor mai fi o confruntare între stânga şi dreapta, ci una între 'progresiştii' din rândul cărora şi el face parte şi 'naţionaliştii' reprezentaţi de politicieni precum Viktor Orban sau Matteo Salvini.

Şefa extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a reacţionat imediat pe Twitter după conferinţa de presă ţinută de preşedintele francez la Salzburg, ea considerând că 'prin această declaraţie Emmanuel Macron anunţă sfârşitul UE'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel