Recalcularea PENSIILOR, ”o mare păcăleală”. Elena Cristian dă cărțile pe față pentru PENSIONARI
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Elena Cristian, redactor şef DC BUSINESS, a cerut lămuriri de la şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, cu privire la evaluarea dosarelor de pensii, dar şi cu privire la recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii în plată. 

"În momentul de faţă avem 250.000 de dosare evaluate, iar după ce se încheie procesul de evaluare vom recalcula toate cele 4,9 milioane de pensii aflate în plată în sistemul public. Ne-am atribuit să revizuim aceste 250.000 de dosare pentru că unele nu au fost corect introduse în acel grid de colectare a datelor. Perioadele necontributive care fac parte din acel stagiu de cotizare nu au fost corect evidenţiate, pentru a putea face o estimare cât mai clară şi corectă asupra stagiului de cotizare", a declarat Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii. 

După ce preşedintele Casei Naţionale de Pensii a anunţat acestea, Elena Cristian a vrut să ştie care sunt criteriile în baza cărora se întâmplă totul. 

"Aş vrea să îl întreb pe dl preşedinte în baza cărei legislaţii se face această evaluare şi în baza cărei legi se va face recalcularea? Vreau să ştiu exact care e legislaţia care stă la baza a ceea ce se întâmplă acum şi care este legislaţia care stă la baza recalculării", a spus Elena Cristian. 

"Lucrurile sunt simple, eu le-am mai repetat. În momentul de faţă, avem un ordin de ministru, nr 108 din ianuarie 2021, care ne dă această bază legală pe care facem evaluarea. În paralel cu acest proces de evaluare, lucrăm la un nou act normativ, suntem cu el pe final, va apărea în dezbatere publică, doamna ministru va anunţa asta când va fi finalizat. Aici va fi inclusă şi noua formulă de calcul. În momentul de faţă, până apare acest act normativ, trebuie să avem un format electronic pentru toate dosarele. Nu ştiu exact luna în care o să apară, dar suntem cu el pe final", a replicat Daniel Baciu.

Evaluarea pensiilor, amânare pentru creşteri. "O mare păcăleală. Să spunem oamenilor pe şleau"

"Este clar că, din punctul meu de vedere, că este o amânare şi un soi de praf în ochi pentru pensionari. Vorbim de o evaluare a dosarelor de pensii care nu este o evaluare, ci se introduc datele într-un sistem informatic, pentru ca atunci când o să apară o lege despre care nu se ştie nimic acum, nu ştim formula de calcul, nu ştim criterii, nu ştim cum va ieşi din Parlament, ele să fie acolo. Ulterior, va începe marea recalculare, care va dura fix până în anul alegerilor, nu? Vorbim de doi ani în care nu se dă nimic. Anul ăsta  nu se dă nici indexare, nici majorare, la anul vom vedea ce noroc au pensionarii şi abia din 2023 va începe de fapt aşa zisa recalculare, înainte de alegeri, cum a făcut fiecare Guvern în ultimii 30 de ani. Mi se pare o mare păcăleală. Să spunem oamenilor pe şleau, evaluarea nu aduce niciun ban în plus. Înseamnă crearea unor baze de date în sistem informatic care să ajute la un moment dat. Dacă exista voinţă politică, putea ca legea să apară mult mai repede", a declarat Elena Cristian la România TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel