Evenimentul ANULUI pe plan internațional, legătură cu România. Revoltă generală după o mega arestare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
protest
protest
După un an cu multe evenimente atât pe plan național, cât și pe plan extern, DC News a lansat un sondaj cu întrebarea ”Care este evenimentul anului 2018 pe plan internațional?”.

Așadar, la întreabarea ”Care e evenimentul anului pe plan internațional?”, au răspuns 13.656 persoane. Cititorii DC News au spus că evenimentul anului 2018 este protestul ”Vestelor Galbene” din Franța. Acest răspuns a fost dat de 29,68% din votanți. Pe locul doi s-a clasat retragerea Angelei Merkel de la conducerea CDU, iar pe locul trei s-a situat subiectul privind procesul de denuclearizare al Coreei de Nord.

Iată topul complet al evenimentelor 2018 pe plan extern:

Retragere Merkel de la conducere CDU 17,77% (2427)

Infrangerea ISIS in Siria 11,39% (1555)

Procesul de denuclearizare al Coreei de Nord 15,66% (2139)

Vot Parlamentul UE privind activarea Articolului 7 impotriva Ungariei 5,67% (774)

Atacul Rusiei asupra navelor ucrainene si capturarea acestora 8,14% (1112)

Protestele "Vestelor Galbene" din Franta 29,68% (4053)

Retragerea SUA din Acordul nuclear cu Iranul 11,69% (1596).

VEZI ȘI: Nou ambasador SUA în România. Chirieac, informația ZILEI despre Adrian Zuckerman

Liderul protestelor, arestat

Cel mai mediatizat membru al vestelor galbene, Eric Drouet, a fost arestat de poliţia franceză, arestare despre care această mişcare de protest şi opoziţia susţin că este motivată politic.

Eliberat joi din arestul poliţiei franceze, Eric Drouet, considerat a fi un lider de facto al mişcării de protest vestele galbene, a spus în faţa presei că manifestaţiile vor continua şi a denunţat o acţiune politică a autorităţilor împotriva sa.

Tot ce se întâmplă aici este politic, modul în care se procedează este politic. Chiar şi ei (poliţiştii) nu sunt obişnuiţi să se întâmple astfel, să fie gradaţi care asistă la audiere, care pun ei înşişi întrebările, a spus Drouet la ieşirea din secţia de poliţie unde a fost reţinut de miercuri seară împreună cu alţi protestatari.

De profesie şofer de camion şi iniţiator pe 17 noiembrie al primei mobilizări naţionale a vestelor galbene, Eric Drouet a ajuns în arestul poliţiei pentru organizarea unei manifestaţii neautorizate. În seara aceasta nu vom face o acţiune masivă, dar vrem să şocăm opinia publică. Nu ştiu dacă vor fi mulţi cu noi pe Champs Elysee (...) Vom merge toţi şi fără veste galbene, a transmis el miercuri după-amiază într-un mesaj video pe Facebook.

Întrebat la ieşirea din arest despre sprijinul pe care i l-au oferit numeroşi manifestanţi din mişcarea vestelor galbene, Eric Drouet a răspuns că protestele vor continua cu sau fără mine, dar a adăugat că el nu se consideră a fi un reprezentant al vestelor galbene.

Sâmbetele se vor face, manifestaţiile se vor face. Este o mişcare a cetăţenilor, a mai spus el despre protestele care de la jumătatea lunii noiembrie se desfăşoară în Franţa în fiecare sâmbătă.

Considerat un lider de facto al mişcării vestelor galbene, Eric Drouet s-a evidenţiat mai ales când a anunţat pe 5 decembrie, la un post de televiziune, că doreşte să pătrundă în Palatul Elysee, declaraţie care i-a adus un dosar penal. El a mai fost arestat şi pe 22 decembrie, pentru că avea asupra sa o bâtă, faptă pentru care riscă până la şase luni de închisoare.

Începute ca un protest împotriva creşterii taxelor la combustibil, manifestaţiile s-au transformat într-o mişcare de contestare a preşedintelui Emmanuel Macron şi au fost marcate de arestări masive - unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism şi intervenţii ale forţelor de ordine cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Cine sunt, în România, adevăratele veste galbene

Avem și noi, în România, veste galbene. Cine sunt, citiți într-un editorial scris de VAL VÂLCU.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel