FMI cere o taxă suplimentară pentru cei care s-au îmbogățit în timpul pandemiei de COVID-19
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
FMI a solicitat o taxă suplimentară temporară pentru cei care s-au „îmbogățit” în timpul pandemiei, pentru reducerea inegalităților sociale.

Directorul Departamentului de Afaceri Fiscale de la FMI, Vitor Gaspar, a declarat într-un interviu acordat pentru Financial Times că a solicitat o taxă suplimentară pentru persoanele fizice și companiile cu venituri mari care s-au îmbogățit în timpul pandemiei, pentru reducerea inegalităților sociale, potrivit Axios. Potrivit lui, această măsură va arăta solidaritate față de cei care au luptat în această perioadă dificlă. 

Astfel, FMI a solicitat țărilor dezvoltate să crească impozitul pe venit pentru o perioadă scurtă de timp și să ia în considerare implementarea unui impozit special pentru companiile care s-au „îmbogățit” în timpul pandemiei. Asta pentru că, potrivit FMI, oamenii mai tineri și mai săraci au suferit cel mai mult în timpul pandemiei, iar unele companii au avut profituri neobișnuit de mari.

"O astfel de acțiune ar spori, de asemenea, percepția că toată lumea contribuie la efortul necesar pentru recuperarea după Covid-19. (...) Este important să se sublinieze mai multe trepte ale redresării și ca politicile să fie adaptate pentru a se potrivi circumstanțelor specifice fiecărei țări.", a declarat Gaspar. 

FMI a menționat taxa de solidaritate post-reunificare a Germaniei ca un exemplu: „Impactul simbolic al acestui tip de contribuție este uneori foarte important .. În mod obișnuit, acestea apar într-o situație excepțională în care solidaritatea socială joacă un rol deosebit de puternic.”, a adăugat Vitor Gaspar.

FMI a afirmat că lumea va înregistra o creștere a PIB-ului cu 6% în acest an, cea mai mare din anii ’70. Potrivit raportului inegalității efectuat de Oxfam, anul 2020 a fost primul în care s-a înregistrat o creștere a inegalității în aproape toate țările de pe pământ în același timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel