Focare de hepatita A la Braşov și Teliu. Zeci de persoane infectate
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Zeci de persoane adulte și copii, din Brașov și Teliu, au fost infectate cu hepatita A. Autoritățile au declanșat o anchetă. 

Un număr de 15 cazuri de hepatita A la copii cu vârste între 4 şi 15 ani au fost depistate la Braşov în ultima lună, fiind în evoluţie un focar de comunitate, în care au fost luate toate măsurile impuse de legislaţia în domeniu, a informat joi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Braşov.

Potrivit şefului Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului, Sorin Susanu, instituţia desfăşoară controale la o şcoală gimnazială din zona centrală a municipiului Braşov, după ce mai mulţi părinţi au făcut sesizări cu privire la faptul că ar exista un focar de hepatita A la unitatea respectivă de învăţământ.

Purtătorul de cuvânt al DSP Braşov, Anca Bâtiu, a subliniat că toţi pacienţii figurează la aceeaşi adresă de domiciliu şi că la şcoala respectivă nu a fost înregistrat niciun alt caz de îmbolnăvire la copii cu virusul hepatitei A, astfel că este vorba de un focar de comunitate, şi nu de unul de colectivitate.

Măsuri de siguranță

De asemenea, Bâtiu a precizat că, de la debutul focarului, au fost luate toate măsurile care se impun în această situaţie, inclusiv la şcoala gimnazială pe care o frecventează unii dintre copiii bolnavi, pornind de la intensificarea măsurilor de igienă şi dezinfecţie şi până la informare şi recomandări pentru contacţii din colectivitate.

Conform purtătorului de cuvânt al DSP Braşov, 8 dintre cei 15 copii au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, în cazul a doi dintre aceştia nefiind confirmată, prin analizele de laborator, prezenţa virusului hepatitei A.

Potrivit lui Bâtiu, în prezent, în cazul respectivei unităţi de învăţământ nu se pune problema unor sancţiuni, deoarece au fost respectate toate măsurile care se impun într-o asemenea situaţie.

Poliția face cercetări

"Referitor la cazurile de îmbolnăvire a unor elevi din cadrul unei unităţi de învăţământ situată pe raza municipiului Braşov, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov s-a sesizat şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de 'zădărnicirea combaterii bolilor', faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod Penal, urmând ca, la finalizarea cercetărilor, să fie dispuse măsurile legale care se impun", a transmis, joi, IPJ Braşov.

Un alt focar, de comunitate, de hepatita A a fost înregistrat în localitatea braşoveană Teliu, unde, din luna aprilie şi până în prezent, au fost depistate mai multe zeci de persoane cu această boală, cunoscută şi ca "boala mâinilor murdare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel