Urmărește emisiunea live
Franţa consideră "puţin credibil" ca atacurile asupra unor instalaţii petroliere saudite să fi fost comise de houthi
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a apreciat joi ca fiind "relativ puţin credibil" ca atacul ce a vizat instalaţii petroliere în Arabia Saudită să fi fost întreprinse de rebelii houthi din Yemen, informează AFP.

"Rebelii houthi (...) au anunţat că ei sunt cei care au provocat această intervenţie. Este relativ puţin credibil", a declarat ministrul francez de externe la postul de ştiri CNEWS.

Sâmbătă, rebelii houthi au revendicat atacurile cu drone ce au vizat uzina din Abqaiq, cea mai mare din lume pentru prelucrarea petrolului, şi câmpul petrolier din Khurais, provocând reducerea producţiei saudite cu 5,7 milioane de barili pe zi, adică 6% din producţia mondială.

La rândul său, Riadul acuză Iranul că s-a aflat în spatele acestui atac. Secretarul de stat american Mike Pompeo, în vizită în Arabia Saudită, a evocat de asemenea "un act de război" din partea Iranului.

"În mod clar, au existat mai multe instrumente militare ce au fost folosite (în atac), drone, poate chiar rachete", a dezvăluit ministrul de externe francez, punând la îndoială capacitatea rebelilor houthi de a desfăşura o astfel de operaţiune şi de "a-şi atinge scopul".

Jean-Yves Le Drian a subliniat de asemenea apropierea dintre atac şi viitoarea Adunare Generală anuală a ONU, care va începe la 24 septembrie la New York şi ar putea fi locul unei întâlniri istorice între preşedintele american Donald Trump şi cel iranian Hassan Rouhani.

"Exact acest moment a fost ales de agresor pentru atacuri" împotriva siturilor petroliere saudite, a spus ministrul francez, sugerând intenţia de a zădărnici o astfel de întrevedere. "Această intervenţie a avut loc cu puţin înainte de Adunarea Generală a ONU, într-un moment în care Franţa în mod concret a luat iniţiative pentru a încerca de a regăsi o formă de stabilitate în această regiune", a adăugat Le Drian cu referire la medierea franceză în încercarea de a salva acordul asupra programului nuclear iranian.

Jean-Yves Le Drian şi-a reiterat apelul la detensionare în regiune, respingând să facă orice speculaţie asupra unei eventuale acţiuni militare saudite sau americane împotriva Iranului.

Preşedintele Donald Trump a anunţat miercuri o înăsprire "substanţială a sancţiunilor" americane împotriva Iranului şi a evocat "multe opţiuni" în faţa Teheranului.

La rândul său, Iranul a anunţat că vizita preşedintelui Rouhani la New York "ar putea fi anulată", în condiţiile în care SUA refuză să elibereze vize pentru oficiali iranieni. "Sper că raţiunea va reveni", a declarat şeful diplomaţiei franceze, întrebat asupra acestui subiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel