Fundația Augustin Buzura se lansează!
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Anamaria Maior, fiica lui Augustin Buzura
Anamaria Maior, fiica lui Augustin Buzura
În 21 septembrie, în preziua în care academicianul Augustin Buzura ar fi împlinit 80 de ani, Fundaţia Culturală Augustin Buzura își prezintă publicului scopul, crezul, obiectivele şi proiectele, în cadrul unui eveniment, la București.  

Fundația a fost înființată de familia scriitorului, la puţin timp după dispariţia acestuia şi doreşte continuarea idealurilor sale, promovarea crezului şi a valorilor pentru care Augustin Buzura a luptat o viaţă, prin scris şi cuvânt, prin activitate şi operă. În plus, se vor lansa concursurile şi provocările culturale ale FCAB pentru anul viitor, în aşa fel încât, la ediţia următoare a Galei Premiilor Augustin Buzura, să putem vorbi de proiecte câştigătoare, de premii şi premianţi.

„Fundaţia Culturală Augustin Buzura îşi propune câteva linii de acţiune. Pe de-o parte prezentarea şi promovarea operei sale, în scopul cunoaşterii şi asimilării ei de un număr cât mai mare de cititori. Cunoaşterea în profunzime a operei lui Augustin Buzura înseamnă un pas spre autocunoaştere, spre înţelegerea valorilor. Astfel, se doreşte organizarea unor acţiuni în instituţiile de învăţământ, concursuri, simpozioane, provocări culturale pe teme preluate din operele sale, lansarea unor dialoguri în social media, reeditarea unor cărţi, traducerea lor, lansarea unor concursuri etc. Pe de altă parte, dorim promovarea excelenţei în literatură, artă, educaţie concretizate în burse pentru elevi şi studenţi merituoşi, precum şi continuarea revistei Cultura etc. Dorim constituirea unei arhive consistente, prin adunarea şi selectarea articolelor, a corespondenţei, a manuscriselor sale, dar şi amenajarea pe viitor a unei case memoriale în Maramureș", a declarat în exclusivitate pentru DC News, Anamaria Maior (foto) președinte al FAB.


Ce a însemnat Augustin Buzura ca scriitor pentru Româna de dinainte de 1989

„Înainte de 1989, Augustin Buzura a fost „scriitorul-conştiinţă a epocii", adică vocea care spunea ceea ce simţeam cu toţii şi ne doream să auzim, dar prea puţini aveam curajul de a o spune. Spirit liber, om care şi-a asumat riscul de a înfrunta regimul, Buzura era unul din condeiele care întocmeau adevărate rechizitorii ale regimului politic.
Regimurile politice s-au schimbat, Buzura nu. Cenzura a funcționat și a acționat sub diverse forme și denumiri, dar la Buzura a funcționat doar libertatea fundamentată pe cunoaştere şi autocunoaştere, pe cultură, credinţă şi valori reale. Indiferent de culoarea regimului politic, Buzura şi-a asumat riscul de a spune adevărul şi de a trăi ca un spirit liber. De altfel, el recunoaşte că este infinit mai greu a te purta şi a trăi ca om liber. După 1989, Augustin Buzura a reprezentat un exemplu de diplomaţie culturală, prin promovarea culturii române în lume. A rămas omul timid şi discret de dinainte, dar acelaşi scriitor şi publicist profund, incisiv, sincer, onest şi curajos."

Lansarea unei cărți despre Buzura, la Cluj-Napoca

Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj, Fundația Culturală „Augustin Buzura", Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea volumului Augustin Buzura. Prozatorul sondărilor abisale de Constantin Cubleșan. Proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri, apărut sub egida Fundației Culturale „Augustin Buzura" și Fundației Transilvania Leaders în Colecția Şcoala ardeleană de critică şi istorie literară.

Prezintă: Horia Bădescu, Marius Bojiță, Constantin Cubleșan și Vasile G. Dâncu. Moderator: Irina Petraș.

(w670)

Evenimentul va avea loc vineri, 21 septembrie 2018, ora 12.00, la sediul Filialei clujene a Uniunii Scriitorilor (str. Universității nr. 1).
Sâmbătă, 22 septembrie, Augustin Buzura ar fi împlinit 80 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel