Gabriela Szabo, manifest pentru SPORT: Nu îl putem trece la "diverse"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fosta campioană olimpică la atletism, Gabriela Szabo, a publicat o scrisoare manifest pentru salvarea sportului în plină pandemie. 

"Trebuie să salvăm sportul, nu să îl trecem la „Diverse". Nimeni, niciunul dintre noi nu s-a gândit vreodată că vom trăi astfel de vremuri în care cotidianul spune „stop joc".

Doar cele două războaie mondiale din secolul trecut au mai dus la suspendarea normalului. Știm asta din poveștile bunicilor și străbunicilor noștri, din cărțile citite și din filmele văzute la televizor ori la cinematograf.

De câte ori nu ne-am zis: „Ce bine că nu am trăit acele vremuri". Și cât de comod e să spui în continuare: „Generațiile noastre nu vor cunoaște vreodată astfel de vremuri"

Nu e război, dar trăim ceva similar. Am rămas fără normalul nostru, fără cotidianul nostru, de care ne e atât de dor. Am rămas fără sport, acel domeniu despre care mulți spun că ar fi cel mai bun ambasador al unei țări, cel mai bun doctor al unei națiuni, cel mai frumos Moș Crăciun, cel mai și cel mai.

E aproape incredibil cum oamenii și-au amintit în această perioadă de sport. Chiar și cei care înainte strâmbau din nas atunci când auzeau de sport, vor să-l practice.

Toată lumea vrea în parcuri, vrea pe stadioane, vrea în sălile de sport. Îmi e teamă însă că tot acest entuziasm se va stinge odată cu revenirea la normal", a punctat Gabriela Szabo, conform digisport.ro. 

"Se vor găsi uşor explicaţii"

"Va mai exista vreun normal așa cum îl știm noi? Vom mai fi noi la fel ca înainte? Sportul, aflat și el în cea mai lungă, cea mai neagră și cea mai ciudată pauză din ultimele șapte decenii și jumătate, va mai fi la fel? El da, cu siguranță, noi nu vom mai fi însă la fel.

Se vor găsi foarte ușor explicații cu privire la marginalizarea iminentă a sportului: „Nu mai sunt bani", „Avem alte priorități".

Cei cărora le-a păsat întotdeauna de sport, care au murit și au înviat pentru sport, cei care nu l-au practicat la nivel înalt, dar care iubesc sportul la fel de mult ca un campion olimpic ori mondial, toți acești oameni trebuie să își dea mâna și să salveze sportul".

Fără sport vom fi mai săraci, mai bolnavi, iar la următoarea încercare ne-ar putea fi mai rău.

În țările care au făcut din sport un mod de viață, o uriașă afacere, un spectacol incredibil, unde sportul își găsește loc în programele de guvernare și în programa școlară, se caută soluții.

Sunt ajutați sportivii și cluburile, sunt sprijinite federațiile. Oamenii gândesc la viitor, le pasă de sănătatea fizică și mentală a generațiilor care vor veni. Trebuie să le urmăm exemplul, să facem ceva concret și viabil pentru sport, nu să îl trecem la capitolul Diverse", a încheiat Szabo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel