Gabriela Zoană, patru întrebări pentru Angela Merkel
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Eurodeputatul Gabriela Zoană i-a adresat în scris patru întrebări cancelarului german Angela Merkel,

Cancelarul german Angela Merkel urmează să răspundă întrebărilor eurodeputatului român Gabriela Zoană

„Doamna Angela Merkel a prezentat ieri în plenul Parlamentului de la Strasbourg viziunea Germaniei despre viitorul Europei. Ca o primă observație, sala nu a fost goală, ca acum trei săptămâni când Președintele României a fost prezent în plen. A doua observație ar fi aceea că niciunui român, indiferent de familia politică din care face parte, nu i s-a acordat dreptul de a vorbi, deși mulți europarlamentari români s-au înscris la cuvânt. Acest lucru demonstrează cât de mult preț pun popularii europeni pe colegii lor din Estul Europei chiar și în contextul în care unii dintre ei le-au făcut jocurile politice și au votat împotriva intereselor propriei țări la rezoluția referitoare la România”, se precizează într-un comunicat remis de Gabriela Zoană, miercuri seară.

Patru întrebări

Eurodeputatul român Gabriela Zoană a adresat în scris patru întrebări cancelarului german Angela Merkel, la care, potrivit procedurii, aceasta are obligația să răspundă:

„1. Reprezentați de 14 ani cel mai puternic stat în Consiliu, liderii celor mai puternice familii politice din Parlamentul European: PPE, S&D și grupul verzilor sunt nemți, secretarul general al Comisiei Europene este german, viitorul președinte al Comisiei Europene probabil va fi probabil neamț. Cât de mult este dispusă Germania să își asume responsabilități în Europa legate de o eventuală criză economică financiară viitoare, relația transatlantică, relația cu Rusia și Asia, dezechilibrul generat de Brexit, diferențele dintre Europa de Est și Europa de Vest?

2. Anul trecut ați sustinut, la Paris, alături de liderii Franței, Italiei și Spaniei, ideea unei Europe în care unitatea să nu însemne și uniformitate. Mai pe înțelesul tuturor, ați susținut o Europă cu mai multe viteze, o Europă în care statele să fie egale, dar în care unele state să fie "mai egale" decât altele. Adică statele din Estul Europei să nu stea la masa negocierilor cu statele din Vestul Europei. La un an de la această poziție a dvs, care a introdus în vocabularul diplomatic european sintagme precum "unitate, dar nu uniformitate" sau "cooperare diferențiată", vă susțineți în continuare opinia? Sustineți o Europă cu două viteze, doamnă Cancelar? Vedeți viitorul Uniunii Europene în acest fel?

3. Ați avut un discurs echilibrat, însă pentru cei deja privilegiați. Nimic despre Estul Europei...
Ați spus frumos: "Nucleul solidarității europene se bazează pe toleranță"....să fie dublu limbaj sau o declarație politică sinceră? Se aplică și statelor din Estul Europei?
"Avem nevoie de respectul celuilalt și de respectarea intereselor celuilalt". Corect, doamnă Cancelar, însă cum respectați dvs interesul României de a adera la spațiul Schengen în contextul în care țara mea îndeplinește toate condițiile încă din 2011?

4. Astăzi s-a votat rezoluția privitoare la România. Probabil toți eurodeputații germani au votat-o fără să țină cont de interesul poporului român. Ce câștigă Germania votând o rezoluție împotriva celui de-al 6 lea stat ca mărime din Uniunea Europeană?”, potrivit comunicatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel