Gastroenterologie și Hepatologie Clinică, la Editura Medicală
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Gastroenterologia şi hepatologia reprezintă, cu siguranţă, cea mai vastă ramură a medicinei interne, arată prof.dr. Anca Trifan, în prefața volumului care detaliază această disciplină, apărut la Editura Medicală. Vă prezentăm câteva repere ale lucrării de specialitate, care îi are drept co-autori și pe profesorii: Cristian și Liana Gheorghe, Dan Dumitrașcu, Mircea Diculescu, Ioan Sporea, Marcel Tanțău și Tudorel Ciurea.

Gastroenterologia și Hepatologia reprezintă, cu siguranță, cea mai vastă ramură a medicinei interne, „cu o dinamică a conceptelor unică, care cuprinde ca parte intrinsecă a sa endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică, investigațiile manometrice, de impedanță, măsurarea presiunii portale și, împarte cu radiologia, explorarea ecografică", arată prof.dr. Anca Trifan, președinta Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie.

Volum-manual pentru viitorii specialiști

Viitorul gastroenterolog, arată specialistul, va trebui „să-și însușească cunoștințele de bază, să înțeleagă ariile în care cunoașterea este la acest moment insuficientă, să facă eforturi zilnice pentru a comunica eficient cu pacienții pentru identificarea suferințelor acestora, să integreze datele, să fie capabil să ia decizii corecte asupra urgenței, investigațiilor necesare și suficiente pentru diag- nostic, să stratifice riscurile și să stabilească conduita de tratament și urmărire".

Practc, arată Anca Trifan, în anii de rezidențiat, „discipolul trebuie să înțeleagă exact locul fiecărei explorări endoscopice diagnostice și terapeutice, să dobândească îndemânare în efectuarea instrumentării endoscopice și disciplina evaluării corecte a segmentului de tub digestiv investigat. (...) Desigur, mentorii trebuie să aibă cunoștințele necesare, dar să fie și modele de comportament etic, uman, și să reprezinte o inspirație pentru tânărul medic. Avem, împreună, mentori și discipoli, obligația să punem bazele unei culturi a calității actului medical, nu doar în endoscopia diagnostică și terapeutică, ci în toate ariile îngrijirii pacientului".

Volumul de față, inițiativa Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, face parte din demersurile celor opt autori, toți cadre universitare cu vastă experiență, de a oferi rezidenților, tinerilor medici specialiști, de toate specialitățile, ca mentori, „un material compact, care oferă un start pentru învățarea sau reîmprospătarea noțiunilor de bază necesare pentru practicarea gastroenterologiei. Ne propunem să revizuim periodic acest volum, pentru a oferi o ghidare actuală permanentă a gastroenterologilor", notează Anca Trifan.

Informație susțintă științific

În această mare de informație cu acces liber, din păcate de prea multe ori nesusținută de evidențe medicale, lucrarea de față aduce în atenție exact ceea ce medical dovedit și relevant în materie de gastroenterologie și hepatologie clinică.

„Credem că, în aceste condiții de aglomerare informatică, de avalanșă de date necenzurate și de „breaking news" medical, o astfel de carte, scrisă cu responsabilitate de către medici experimentați care știu să cenzureze, să recu- noască esențialul și să-l ofere într-o manieră concisă și didactică, este cu atât mai necesară astăzi", conchide prof.dr. Anca Trifan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel