Germania. Poliția, rezolvare diferită a unui caz asemănător cu "Salvați Roșia Montană"
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
foto: theguardian.com
foto: theguardian.com
Poliția din Germania s-a confruntat cu o situație asemănătoare celei de la Roșia Montană. Ecologiștii au avut mai puțin succes în țara guvernată de Merkel.

Polițiștii germani au acționat, la ordinul autoritățior, la înlăturarea a zeci de activiști care au ales o formă inedită să protesteze împotriva extragerii cărbunelui în pădurea din Hambach, ceea ce ar însemna, spun ei, o defrișare de vegetație de sute de hectare. Extinderea minei de cărbune în acea zonă reprezintă și cel mai mare proiect de acest gen din Germania. 

Oamenii legii au fost nevoiți să înlăture zeci de protestari care au ocupat 60 de copaci, în care și-au construit case, încă din 2012, însă acest aspect se pare că nu a reprezentat o problemă în rezolvarea cazului.

Pentru a combate autoritățile, activiștii au făcut apel la susținători să se mobilizeze, după ce poliția a anunțat pe Twitter că nu vor ca oamenii să fie răniți, potrivit theguardian. 

S-a tras foc de avertizare

La acțiuni au fost prezenți sute de polițiști care au tăiat ramurile și au așeszat la sol o pernă uriașă de salvare. Mai mult, poliția din Aachen a fost nevoită chiar să tragă foc de avertizare după ce mai mulți activiști au început să arunce cu pietre în ofițeri.

Conform autoritățior, RWE deține pădurea și i se permite în mod legal să taie copaci pentru a accesa cărbunele brun sau lignitul în sol în timpul sezonului anual de exploatare. Totodată se invocă faptul că este nevoie de o compensare pentru asiguraea provizionării cu energie, inclusiv a centralelor electrice din apropiere.

Guvernul german a reafirmat de-a lungul anilor ca există investiții mari în energia regenereabilă, însă există dependența de cărbună. Cu toate astea, grupul ecologic Greenpeace a acuzat Executivul că a stat în picioare și le-a permis celor de la "RWE să alimenteze periculos conflictul social" în pădurea din Hambach, chiar dacă industria cărbunelui este pe moarte.

 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel