Greva ANTI-Lukashenko. Proteste de AMPLOARE la Minsk
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
În Belarus a fost lansată greva anti-Lukashenko. Liderul de la Minsk avea termen să demisioneze.

În Belarus a fost lansată greva anti Lukashenko. Muncitorii și studenții din întreaga republică au lansat greve într-o altă demonstrație de sfidare la regimul lui Alexandr Lukashenko. Greva a fost convocată de Svetlana Tikhanovskaya, candidata opoziției care a preluat lupta cu Lukașenko în august, după ce soțul ei și alți candidați potențiali au fost fie închiși, fie forțați să fugă. Ea a plecat în Lituania în noaptea de după vot, după ce a primit amenințări și a convocat greva după un ultimatum care prevedea ca Lukashenko să demisioneze până ieri, 25 octombrie.

"Astăzi începe greva poporului - următorul pas pentru bieloruși către libertate, încetarea violenței și noi alegeri", a spus luni Tikhanovskaya. „Belarusii știu că sarcina principală la 26 octombrie este să arate că nimeni nu va lucra pentru regim”. În Minsk, o serie de restaurante și cafenele s-au închis, dar altele au fost deschise. „Bineînțeles că susțin toate acestea, dar am discutat și am decis că nu ar fi corect pentru clienții noștri să închidem”, a spus Dmitry, un chelner la o cafenea din centrul Minsk.

Muncitorii, speriați de regim

La fabrica de tractoare de la Minsk, una dintre marile fabrici din oraș, care sunt mândria economiei neosovietice a lui Lukașenko, majoritatea muncitorilor nu păreau să fie revoltați azi dimineață. Liderul unei greve anterioare la fabrică a fost forțat să fugă din țară sub presiunea autorităților, iar mulți muncitori se tem de represalii pentru greva. Cel mult, unii muncitori și-au exprimat pe scurt sprijinul față de protest, dar nu au refuzat efectiv să lucreze.

Mii de studenți prin oraș

Studenții au participat activ la grevă, coloanele de protest circulând prin oraș toată ziua. În afara Universității Lingvistice de Stat, câteva sute de studenți și-au petrecut dimineața în picioare lângă drum, fluturând steaguri și strigând: „Grevă!” Ocazional, o mașină de poliție sau un camion cu mascați se oprea și îi împrăștia pe manifestanți.

Greva a venit la o zi după ce mulțimi uriașe au manifestat centrul orașului Minsk, într-una dintre cele mai mari demonstrații. Duminică seară, polițiștii au aruncat grenade asupra mulțimii și au urmărit protestatarii pe străzile lăturalnice. Ministerul de interne a declarat luni că peste 500 de persoane au fost reținute duminică în toată țara, dintre care 160 se aflau la Minsk. Aproximativ 350 au rămas în arest înainte de a fi acuzați de infracțiuni minore, informează TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel