GREVA minerilor. Petre Nica: Situația, din păcate, nu are o rezolvare. Asta înseamnă că protestul nu se va încheia niciodată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
GREVA minerilor. Petre Nica: Situația, din păcate, nu are o rezolvare. Asta înseamnă că protestul nu se va încheia niciodată  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixbay
GREVA minerilor. Petre Nica: Situația, din păcate, nu are o rezolvare. Asta înseamnă că protestul nu se va încheia niciodată / Foto cu caracter ilustrativ: Pixbay
Petre Nica, fostul director de sindicat de la „Muntele“, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre problemele pe care minerii din Valea Jiului le au și despre revendicările acestora.

Petre Nica, fostul lider de sindicat de la „Muntele“ a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre problemele din Valea Jiului:

„Protestele și grevele sunt normale în Valea Jiului pentru că mineritul a fost lăsat, în ultimii ani, fără resursă financiară care să-l ajute să supraviețuiască. A fost lăsat pe cont propriu și acest fapt a dus la ceea ce se întâmplă astăzi. Regulamentele europene au încercat să ajute, dar și să constrângă activitatea minieră însă, din păcate, mediul politic din România a vrut să fie puțin diferit față de ce se întâmpla în Europa, motiv pentru care au  încercat, din punct de vedere electoral, să facă niște mișcări populiste.

S-a acceptat un program de închidere a două mine, în 2016 PSD-ul a venit la guvernare și nu și-a mai asumat acel program, dar l-a aplicat pentru că a avut nevoie de subvenția de la stat pentru cele două mine, nu au respectat programul și nu le-au închis, astfel că acum, mineritul din Valea Jiului trăiește dintr-o energie electrică pe care o vinde ieftin și dintr-o subvenție care nu ajunge“, e de părere Petre Nica.

Protestele nu se vor încheia niciodată

În acest moment, din punctul meu de vedere, revendicările lor nu au nicio soluție de rezolvare. Oamenii sunt cu salariile neplătite la timp, cu drepturile din contractul colectiv de muncă neonorate din primăvara anului 2020 și asta s-a întâmplat din cauză că fondurile societății au fost insuficiente ca să mai poată fi achitate. Oamenii vor să li se achite toate restanțele, salariile la timp, ori, în momentul în care societatea a recunoscut că nu mai există fondurile necesare, nici măcar pentru plata salariilor, au apelat la această plata din fondul de garantare constituit la Ministerul Muncii, o găselniță politică din punctul meu de vedere, ceva ce nu se poate întâmpla de azi pe mâine. Va rezolva problema salariilor timp de 3 luni de zile, dar nu și drepturile din contractul colectiv de muncă.

Situația, din păcate, nu are o rezolvare, iar dacă minerii rămân consecvenți pe cererile lor și dacă ceea ce declară, anume că nu vor înceta protestul până ce cererile lor nu vor fi aprobate, asta înseamnă că protestul nu se va încheia niciodată. Singura soluție pe care o mai au este una greoaie, și din punct de vedere juridic, dar și politic, trecerea pe un program de închidere a tuturor minelor, în așa fel încât această activitate să fie finanțată din fonduri guvernamentale, așa cum reglementările europene permit. Totuși, și acolo sunt foarte multe piedici pentru a se aplica așa ceva“, a conchis Petre Nica, fostul lider de sindicat „Muntele“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel