Guvernul Orban, OUG achiziții. MARE PROBLEMĂ: E în mlaștină!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Premierul Ludovic Orban și fostul mministru Eugen Nicolăescu
Premierul Ludovic Orban și fostul mministru Eugen Nicolăescu
Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă de urgenţă referitoare la procedurile de achiziţii, a anunțat, marți, premierul Ludovic Orban.

”Vremea în care proiectele de investiţii se derulau în ritm de melc a trecut. Săptămâna viitoare vom adopta din nou ordonanţa de urgenţă care să reglementeze procedurile de achiziţii şi mai ales termenele limită pentru fiecare pas procedural în cursul achiziţiei. Nu mai putem tolera ceea ce s-a întâmplat de zeci de ani, în care proceduri de achiziţie să dureze ani de zile până se ajunge la desemnarea câştigătorului", a afirmat premierul Ludovic Orban.

Jurnalistul Val Vâlcu a spus că este o singură problemă. De ce nu merg rapid investițiile în România? De ce se împotmolesc? Oricât combustibil ai avea la o ambarcațiune de mare putere, într-o mlaștină nu poate să aibă viteză, se împotmolește.

În mlaștina asta de birocrație din România, de acte peste acte, de tot felul de avize, de ordine, de legi care se bat cap în cap, orice se împotmolește. Nu poți să ai viteză atunci când ți se pun piedici.

Pentru a avea viteză la invesții, trebuie să asanezi mlaștina, adică, de exemplu, să schimbi legislația. Și așa funcționarii pun frâne, mai bine nu fac ceva decât să facă, se tem că vin controalele peste ei pentru orice mică greșeală. Mai inventează trei hârtii pentru a fi acoperiți la orice chichiță și astfel se ajunge la întârzieri, a mai zis jurnalistul Val Vâlcu. Este ca-n ecosistemul mlaștinii. De-asta merg greu investițiile în România.

Poți aduce bani cu roaba, efecte ale investițiilor nu se vor vedea pe actuala legislație. De aceea, de exemplu, se fac doar puține drumuri în România. Birocrația îngreunează orice.

Dacă se va reuși cu ordonanța de urgență, abia atunci vor porni și planurile Guvernului. Altfel se va merge în același ritm de melc. Proiectele pe zece ani sunt o iluzie pentru că niciun Guvern nu stă mai mult de doi-trei ani, iar celelalte vin și schimbă toate proiectele.

Acest articol reprezintă o opinie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel