Guvernul Orban și PANDEMIA COVID - 19. Marcel Ciolacu NU a căzut în capcană! Mișcare surprinzătoare pentru unii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
Învestirea aceluiași guvern care a fost dat jos în urmă cu câteva săptămâni, a fost probabil cea mai grea decizie a președintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Acesta avea la dispoziție trei variante:

1. Să facă o propunere de premier din partea PSD;

2. Lipsa unei propuneri, dar cu un vot împotriva principalului său adversar care ar fi dus în mod cert la căderea celei de-a treia propuneri de premier din partea PNL;

3. Un vot pentru guvernul Orban 3, care punea capăt crizei politice.


Primele două variante i-ar fi adus liderului PSD un plus de susținere din partea nucleului tare din PSD. Însă, ceea ce ar fi câștigat în interior, s-ar fi pierdut în exterior, în percepția alegătorilor, pe fondul prelungirii crizei politice, într-un moment cu o încărcătură emoțională uriașă.

Până la votul de învestitură, opinia cvasi-majoritară era că, din cauza obsesiei pentru alegerile anticipate, Iohannis și PNL sunt principalii vinovați de blocajul instituțional în care se află România în plină epidemie de coronavirus. Dacă Ciolacu ar fi mers pe continuarea luptei politice, cum îi cereau „ultrașii social-democrați", atunci PSD s-ar fi alăturat cu siguranță grupului de vinovați. Ba, mai mult, Iohannis nu ar fi ratat ocazia de a arunca pisica moartă în curtea PSD, acuzând că „ciuma roșie" e de vină pentru criza politică declanșată, în realitate, chiar de președinte, alături de Orban și Cîțu.


Ciolacu nu a căzut în capcană și a explicat de ce a mers pe varianta 3

„PSD a propus un prim ministru, refuzat de președinte. Un al doilea premier PSD ar fi avut aceeași soartă. Și am fi aruncat țara într-o criză politică și mai mare. Astăzi, România are nevoie de un guvern cu puteri depline", a scris pe pagina sa de Facebook liderul interimar al PSD.

Prin urmare, Marcel Ciolacu a ales răul cel mai mic pentru PSD, chiar cu riscul de a da apă la moară taberelor ce-i sunt ostile în partid. În plus, liderul social-democrat a demonstrat că își poate impune punctul de vedere în partid. În pofida epidemiei, cea mai bună mobilizare la vot a fost a parlamentarilor PSD, spre rușinea celor de la PNL care au absentat, motivat sau nu, de la validarea propriului guvern. Doar 4 de senatori și 31 de deputați PNL au votat pentru învestire, în timp ce PSD a adus peste 150 de voturi!


În concluzie, chiar dacă Marcel Ciolacu pare să-și fi fragilizat poziția în partid, pe termen lung s-ar putea dovedi că PSD a punctat cel mai bine în contextul crizei de coronavirus. În același timp, obsesia pentru anticipate până în ultima clipă, dezertarea rușinoasă a lui Cîțu și încăpățânarea lui Iohannis de a-l desemna premier tot pe cel picat de Parlament, vor face din PNL, probabil, principalul perdant al acestei crize.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel