Hong Kong: Militantul prodemocraţie Joshua Wong cere sprijinul administraţiei Trump şi al Congresului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Militantul prodemocraţie honkonghez Joshua Wong l-a îndemnat vineri pe preşedintele american, Donald Trump, să includă o clauză privind drepturile omului în negocierile sale comerciale cu China, în prima zi a unei vizite în Statele Unite destinată să obţină sprijin pentru mişcarea care agită fosta colonie britanică, relatează AFP.

"Este important să se adauge o clauză legată de drepturile omului în negocierile comerciale şi să se pună manifestaţiile de la Hong Kong în programul acestor negocieri. Mai ales când un centru internaţional este ameninţat de legi de urgenţă echivalente cu legea marţială şi trimiterea armatei", a declarat Joshua Wong după ce a participat la o conferinţă la Universitatea Columbia, la New York.

"Dacă China nu intenţionează să protejeze libertatea economică a Hong Kongului, asta va afecta şi va dăuna întregii economii mondiale", a adăugat studentul de 22 de ani, în contextul în care peste 1.200 de firme americane sunt instalate la Hong Kong.

China şi Statele Unite sunt angajate de anul trecut într-un război comercial care s-a tradus prin impunerea de o parte şi de alta a unor taxe vamale de sute de miliarde de dolari în schimburile bilaterale.

Cele două ţări au anunţat miercuri o pauză în escaladare şi noi tratative sunt prevăzute în octombrie la Washington.

Administraţia Trump nu a exclus până în prezent să includă dosarul Hong Kong în aceste negocieri comerciale.

"Asta ţine de Departamentul de Stat, nu de cel al Comerţului", a afirmat miercuri secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Joshua Wong, care urmează să meargă marţi la Washington, a mai lansat un apel Congresului american să adopte un proiect de lege, deocamdată în aşteptare, privind "drepturile omului şi democraţia în Hong Kong".

Textul, faţă de care liderii republicani şi democraţi ai Congresului s-au arătat favorabili, prevede reexaminarea anuală a statutului economic special al Hong Kongului şi sancţiuni pentru orice responsabil care ar suprima "libertăţi fundamentale" în acest teritoriu semiautonom, retrocedat Chinei în 1997.

În capitala federală a SUA, Joshua Wong se va întâlni în principal cu senatorul republican Marco Rubio, critic fervent al Beijingului, şi va fi audiat de o comisie a Congresului.

Nicio întâlnire cu adminstraţia Trump nu a fost evocată, mai scrie AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel