Iarba din jurul butoiului îl poate scăpa pe Dincă de pușcărie. Răsturnare de situație, la proces
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
În procesele până acum, am văzut cum acuzatul neagă săvârșirea faptei, iar avocații victimelor aduc probe care să demonstreze că a comis-o. În cazul Caracal întâlnim o premieră: Dincă încearcă să demonstreze că a ucis fetele, iar familiile victimelor contestă probele și actele de procedură.

Ca urmare, la proces s-ar putea să avem o teribilă răsturnare de situație. Procurorii nu trebuie să convingă doar judecătorii, ci și familiile victimelor. Dacă probele nu au fost corect colectate, dacă s-au strecurat erori de procedură, va fi un fiasco în instanță.

Iar ancheta pare să fi fost, cel puțin la început, la fel de neprofesionistă ca intervenția pentru salvarea Alexandrei Măceșanu. Să spunem, însă, că resturile aruncate în curte de anchetatori nu au viciat rezultatul. Mucurile de țigară din câmpul infracțional n-au făcut decât să îngreuneze analizele (amprente, genetică etc), punând în discuție pregătirea  anchetatorilor, nu rezultatul anchetei.

Întrebarea cheie este legată de odiosul butoi în care ar fi fost incinerate victimele lui Dincă. Procurorii trebuie să demonstreze că în acel dispozitiv improvizat de ardere s-au dezvoltat temperaturi de peste 1000 de grade, timp de 6-7 ore, calcinând complet un corp omenesc de câteva zeci de kilograme.

Au făcut ei, oare, fotografii care să dovedească acest lucru? Înainte de a-l răsturna și a trece prin sită cenușa, au pozat iarba arsă din jurul cazanului? Sau frunzele pline de funingine ale copacilor din jur? În fotografiile pe care tot cineva din anchetă le-a strecurat în spațiul public vedem butoiul răsturnat și cenușa împrăștiată în jur, dar iarba e verde, fără urme de ardere. A fost mutat butoiul, când l-au răsturnat ca să verifice conținutul? Au fost conservate probele, înainte (imagini, amplasament, distanțe, urme)?  Vor fi plasate brazde de iarbă la distanțe similare, în experimentul de ardere? Cel adevărat, nu cel în care s-a dat foc unei bucăți de polistiren, cu bricheta.

Acum procurorii merg pe un scenariu, alături de Dincă, iar avocații familiilor Măceșanu și Melencu îl contestă.  Dacă Dincă, la proces, își va schimba declarația, anchetatorii rămân în ofside. Iar probele despre care vorbeam, din păcate, nu se mai pot aduna a doua oară.    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel