Iaşi: Peste 60.000 de sarmale oferite de municipalitate pelerinilor veniţi la hramul Sf Parascheva
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Peste 60.000 de sarmale, vin, cornuri şi fructe sunt oferite de Primăria Iaşi pelerinilor care au venit din toată ţara să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva chiar în ziua în care se sărbătoreşte hramul acesteia.

Pentru acest eveniment, intitulat "masa pelerinilor", reprezentanţii municipalităţii, cei ai societăţilor aflate în subordine, dar şi alte instituţii sau întreprinzători au pregătit peste 60.000 de sarmale învelite în varză sau foi de viţă de vie, şi au oferit câteva sute de kilograme de pâine şi cornuri, fructe, vin, sucuri şi apă minerală.

Primele persoane s-au aşezat în faţa porţilor Cantinei de ajutor social cu aproximativ două ore înainte de împărţirea alimentelor pentru pelerini. La câteva străzi distanţă un alt rând de câţiva kilometri este format de 55.000 de pelerinii sosiţi la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva.

"A rămas tradiţie această masă a pelerinilor. E o formă de recunoaştere faţă de efortul pe care l-au făcut venind la Iaşi şi stând la rândul pelerinului peste 20 - 24 de ore. Nu ştiu dacă e mult sau puţin dar cred că merită mai mult decât reuşim noi să facem. La această acţiune participă toate instituţiile care sunt în subordinea Primăriei Iaşi. Să sperăm ca această masă le mai oblojeşte din oboseala pe care au acumulat-o în aceste zile. Fără ei sărbătoarea nu şi-ar mai avea niciun rost. Această sfântă sărbătoare arată că sufletul încă vibrează alături de sfinţii noştri", a declarat primarul Mihai Chirica.

În cursul dimineţii, pe o scenă special amenajată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, un sobor de 21 înalţi prelaţi condus de Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Slujba Sfintei Liturghii. Ceremonialul religios a fost organizat special pentru a marca hramul Sf. Parascheva, care este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a săracilor. La această manifestare religioasă au asistat peste 30.000 de persoane. Pentru cei care nu au reuşit să ocupe un loc în apropierea scenei pe care preoţii oficiau slujba liturgică a fost amplasat şase ecrane panoramic. Pe străzile unde pelerinii stau la rând sunt difuzoare, astfel încât aceştia să poată asculta slujbele care se oficiază în Catedrala Mitropolitană.

Pelerinajul de hramul Sfintei Parascheva va fi până în cursul zilei de marţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel