19 dec 2020 / 13:55
Icoană oferită Rusiei de către Bosnia, restituită după o plângere a Ucrainei. Care este motivul
Rusia a fost obligată să restituie o icoană pe care a primit-o în dar de la Bosnia, în urma unei plângeri a Ucrainei.

Rusia a anunţat sâmbătă că va restitui Bosniei o icoană veche ce i-a fost oferită ministrului său de externe Serghei Lavrov, transmite Agerpres. Asta pentru că Ucraina a făcut o plângere în acest sens, relatează AFP și Reuters.

Potrivit Ministerului bosniac de Externe, ambasada Ucrainei a trimis o notă prin care cerea o "explicaţie urgentă cu privire la provenienţa moştenirii lor culturale care a fost dată cadou".

 

A cui este icoana

 

Conform agenţiei de presă bosniaco-sârbe SRNA, icoana aurită, veche de 300 de ani, provine din Lugansk, o regiune din estul Ucrainei aflată sub controlul separatiştilor pro-ruşi. Sâmbătă, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova a afirmat că icoana 'va fi restituită' Bosniei pentru a i se putea stabili provenienţa cu ajutorul Interpol.

Preşedintele sârb al Bosniei, Milorad Dodik, actualul ocupant al acestui post atribuit prin rotaţiei membrilor preşedinţiei tripartite, i-a dăruit o icoană ortodoxă ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în cursul vizitei întreprinse luni de acesta la Sarajevo.
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri