Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Stiri
 
14 ian, 16:18
Interviuri pentru şefia PICCJ. Laura Oprean: Trebuie să existe o cultură instituţională a integrităţii
Continuă interviurile pentru șefia PICCJ. Prim-adjunctul procurorului general, Laura Oprean, unul dintre candidați, susține că la nivelul Ministerul Public trebuie să existe "o cultură instituţională a integrităţii".

"Promovarea unor standarde înalte de profesionalism şi integritate în Ministerul Public se înscrie în cadrul obiectivelor stabilite prin Strategia naţională de integritate, dezvoltată în cadrul celor trei valori fundamentale - transparenţă, integritate şi responsabilitate. Ministerul Public trebuie să aibă o cultură instituţională a integrităţii şi a respectului drepturilor fundamentale ale omului", a spus Oprean, în cadrul interviului susţinut la Ministerul Justiţiei, scrie Agerpres. 

Perfecționarea legislației penale și procesual-penale

 

Ea consideră că, pentru consolidarea capacităţii Ministerului Public de a aduce la îndeplinire în mod eficient atribuţiile, se impune perfecţionarea legislaţiei penale şi procesual-penale, dar şi o reproiectare a structurii organizatorice şi o reconfigurare a competenţelor.

"Printre măsuri, consider că ar fi necesară adecvarea schemelor de personal, o regândire a competenţelor direcţiilor specializate (DNA şi DIICOT - n.r.), care trebuie să se concentreze pe misiunea pentru care au fost înfiinţate, combaterea corupţiei la nivel înalt, combaterea infracţionalităţii de crimă organizată, terorism. Este necesară şi o definire mai clară a competenţelor şi păstrarea în limitele acestora", a precizat prim-adjunctul procurorului general.

Înăsprirea sancțiunilor

 

În opinia sa, se impune şi o înăsprire a sancţiunilor pentru infracţiunile împotriva mediului înconjurător.

"În ultimii ani, între domeniile prioritare ale Ministerului Public, în acord cu interesul manifestat şi la nivel european şi internaţional, s-au inclus şi infracţiunile de mediu şi contra fondului forestier. S-a creat o reţea de procurori specializaţi, astfel încât, prin metodologii adecvate, să se eficientizeze activitatea de combatere şi în acest domeniu. Apreciem că se impun şi în acest domeniu modificări ale legislaţiei (...) şi o înăsprire a regimului sancţionator", a precizat Laura Oprean.

Patru candidați la interviurile de la MJ

 

Patru dintre cei opt candidaţi care au îndeplinit condiţiile de participare la selecţia pentru numirea procurorului-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au susţinut, marţi, interviurile la Ministerul Justiţiei. Este vorba despre Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea şi Laura Oprean.

Miercuri urmează să fie prezenţi în faţa comisiei conduse de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, Pompiliu - Marian Drilea - Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe 21 ianuarie.

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri