Intoxicarea cu apă. Unde poate duce suprahidratarea
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Medicii atenționează frecvent asupra pericolului pe care îl reprezintă deshidratarea. Consumul unei cantităţi suficiente de apă este important. Însă există și reversul: intoxicarea cu apă. Suprahidratarea poate avea de asemenea consecințe grave.

Medicii au descoperit dovezi clare că intoxicarea cu apă poate conduce la deces, conform Business Insider. Totul a pornit în 2007, de la cazul unei tinere de 28 de ani care a murit la câteva ore după ce a participat la un concurs în care trebuia să consume cât de multă apă putea. 

Conform specialiştilor, consumul excesiv de apă duce la un nivel extrem de scăzut de sodiu. „Excesul de apă din corp duce la inflamarea celulelor şi apariţia hiponatremiei (nivelul scăzut de sodiu din sânge). Acest lucru este periculos şi poate provoca moartea", a declarat Marie Spano, specialistă în nutriţie.

Corpul uman necesită sodium pentru a funcţiona. Acesta este important pentru menţinerea tensiunii arteriale şi la funcţionarea corectă a nervilor, muşchilor şi a altor ţesuturi.

Intoxicarea cu apă: cine prezintă riscuri

Suprahidratarea este mai comună în cazul persoanelor care fac exerciţii fizice pentru o lungă perioadă de timp.
„Persoanele cu afecţiuni ale inimii, rinichilor sau ficatului au un risc crescut de suprahidratare. De asemenea, aceasta apare mult mai frecvent la persoanele ce consumă doar apă sau apă cu un nivel scăzut de sodiu ce participă la evenimente sportive de anduranţă. Este una dintre cele mai comune situaţii, atunci când persoanele fac mult efort fizic nu îşi dau seama cât de multă apă consumă", a declarat Spano.

Intoxicarea cu apă: simptome

În cazul în care se produce o suprahidratare severă, ce poate duce la hiponatremie, apar simptome precum: ameţeală, somnolenţă, oboseală, iritabilitate, slăbiciune musculară, crampe, spasme, convulsii şi comă.

Vestea bună este că suprahidratarea este rară în cazul persoanelor sănătoase, afirmă Marie Spano. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel