Iranul anunţă că a avertizat SUA cu privire la reţinerea petrolierului ''Grace 1''
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Iranul a avertizat SUA cu privire la reţinerea petrolierului său ''Grace 1'' care a părăsit apele teritoriului britanic Gibraltar unde a fost sechestrat câteva săptămâni, a declarat, luni, la Teheran, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, relatează AFP.

"Iranul a trimis avertismentele necesare responsabililor americani prin canale oficiale (...) să nu facă o astfel de greşeală, deoarece ar avea consecinţe grave", a menţionat Abbas Mousavi.

Potrivit site-ului de monitorizare a traficului maritim Marine Traffic, petrolierul care a fost sechestrat din 4 iulie în largul coastelor Gibraltarului a ridicat ancora duminică seara şi s-a îndreptat spre sud. Autorităţile din Gibraltar nu au confirmat plecarea petrolierului, iar destinaţia şi situaţia încărcăturii rămân încă neclare.

Guvernul local din Gibraltar a respins duminică o solicitare a SUA de a reţine petrolierul iranian care se pregăteşte să părăsească apele sale teritoriale, justificând această decizie prin faptul că sancţiunile americane nu sunt aplicabile Uniunii Europene, notează AFP.

Autorităţile acestui teritoriu britanic au sechestrat pe 4 iulie petrolierul Grace 1, bănuit de SUA că transporta petrol către Siria, ţară vizată de sancţiuni europene. 

Petrolierul a fost autorizat joi să plece din Gibraltar - între timp şi-a schimbat numele în 'Adrian Darya-1' şi a înlocuit pavilionul panamez cu unul iranian -, după ce Teheranul a asigurat că încărcătura sa de 2,1 milioane de barili de petrol nu va fi livrată Siriei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel