Urmărește emisiunea live
Israel. Post de radio, condamnat pentru excluderea femeilor din programe
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv
Un post de radio evreiesc ultrareligios a fost condamnat la plata unei amenzi de un milion de shekeli (circa 240.000 euro) pentru că a exclus orice prezenţă feminină din programele sale timp de doi ani, a anunţat vineri o asociaţie religioasă evreiască progresistă.

Iudaismul ortodox le interzice bărbaţilor să asculte o femeie cântând şi unele dintre curentele sale mai radicale se opun şi prezenţei femeilor în domeniul public, în special în media audiovizuale. Postul de radio Kol Barama nu a difuzat nici măcar o femeie în primii săi doi ani de existenţă, între 2009 şi 2011, potrivit unei plângeri depuse în 2012 de asociaţia feministă ortodoxă Koleh şi Israel Religious Action Center (IRAC), care apără pluralismul religios în ţară. Justiţia israeliană a condamnat postul de radio să investească un milion de shekeli în programe menite să consolideze locul femeilor în societate, a anunţat IRAC într-un comunicat.

Fără femei care cântă

În verdictul său citat de media, tribunalul a estimat că, excluzând femeile din programele sale, Kol Barama se face vinovat de 'lipsă de respect, afront şi dispreţ faţă de femei'. Din punctul de vedere al Kol Barama, absenţa femeilor din programele difuzate între 2009 şi 2011 a fost justificată prin faptul că postul de radio a fost creat pentru un public ultrareligios, care nu doreşte să audă voci de femei. Postul de radio difuzează totuşi din 2013 emisiuni prezentate de femei, deşi cântecele interpretate de femei lipsesc în continuare. Potrivit unui sondaj realizat în 2012 de asociaţia Koleh, 20% dintre ascultătorii postului spun că sunt şocaţi de excluderea femeilor din emisiunile Kol Barama. Creat în 2009, postul de radio Kol Barama difuzează emisiuni de actualitate, muzică, cursuri de filosofie şi de religie evreieşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel