Israelul a blocat transportul vaccinului Sputnik V către Fâșia Gaza
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Israelul a blocat transportul vaccinului Sputnik V către Fâșia Gaza  /  Sursă foto: Pixbay
Israelul a blocat transportul vaccinului Sputnik V către Fâșia Gaza / Sursă foto: Pixbay
Israelul a oprit 1.000 de doze de vaccin Sputnik V să intre în Fâșia Gaza.

Israelul a oprit transportul a 1.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V, destinate lucrătorilor medicali din prima linie, să intre în Fâșia Gaza asediată. Ministrul palestinian al Sănătății, Mai Alkaila, a declarat, luni, că Israelul poartă „întreaga responsabilitate” pentru blocarea transportului achiziționat de Autoritatea Palestiniană (AP), care guvernează părți din Cisiordania ocupată de Israel.

Autoritatea Palestiniană a declarat că va împărți aprovizionarea de vaccinuri cu Gaza, unde Hamas e la putere. Enclava, care găzduiește mai mult de două milioane de palestinieni, nu a primit încă niciun vaccin. Autoritățile de acolo au raportat mai mult de 53.000 de infectări și cel puțin 537 de decese de la începutul pandemiei. AP a achiziționat aproximativ 2.000 de doze de vaccin Sputnik V.

Israelul, care desfășoară una dintre cele mai rapide campanii de vaccinare din lume pe cap de locuitor, a primit sugestii internaționale de a împărți stocurile sale, ca putere ocupantă, cu palestinienii care locuiesc în Cisiordania și Gaza. COGAT, corpul militar israelian care conduce afaceri civile în teritoriile palestiniene ocupate, a declarat că Autoritatea Palestiniană a cerut transferul a 1.000 de doze de vaccin în Gaza, dar că cererea „așteaptă o decizie politică”.

Un oficial israelian a declarat că permiterea transferului vaccinului este încă în dezbatere. „Nu a fost blocat. Încă ne gândim ce vom face. Potrivit informațiilor, aceste vaccinuri nu vor merge la lucrătorii din sănătate, ci la înalți oficiali din Hamas, a spus oficialul, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel