Klaus Iohannis, convorbire cu Simonetta Sommaruga, președintele Confederației Elvețiene
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut luni, 26 octombrie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Confederației Elvețiene, doamna Simonetta Sommaruga, la solicitarea părții elvețiene.

În cadrul convorbirii au fost abordate stadiul cooperării bilaterale, gestionarea pandemiei de COVID-19, relațiile dintre Uniunea Europeană și Elveția, precum și aspecte ale agendei internaționale.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat nivelul relațiilor româno-elvețiene, reflectat atât prin dinamica dialogului politic bilateral, cât și prin importantele investiții elvețiene din țara noastră.

Președintele României a evidențiat aportul pozitiv adus în economia și societatea elvețiană de către cetățenii români, apreciind, totodată, activitatea cetățenilor elvețieni în România.

În ceea ce privește pandemia de COVID-19, Președintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că evoluția recentă înregistrată în majoritatea statelor europene este una îngrijorătoare, pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare. În context, Președintele României s-a pronunțat pentru implementarea adecvată a măsurilor convenite la nivel național și european, coroborată cu menținerea unui nivel ridicat al dialogului și cooperării cu toți partenerii europeni, inclusiv Elveția, care să permită gestionarea cât mai eficientă a efectelor acestei pandemii și asigurarea unei reveniri economice sustenabile.

De asemenea, Președintele României a evidențiat importanța cooperării la nivelul Spațiului Economic European pentru gestionarea crizei de sănătate actuale, salutând faptul că Elveția a fost inclusă în mecanismele Uniunii Europene de gestionare a pandemiei.

Președintele Klaus Iohannis a transmis aprecierea țării noastre pentru rezultatele înregistrate în cadrul programelor realizate în baza contribuției financiare elvețiene la coeziunea Uniunii Europene, subliniind că succesele înregistrate constituie o premisă foarte bună pentru reînnoirea acestora în cel mai scurt timp.

Președintele României a exprimat sprijinul pentru consolidarea relațiilor instituționale dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană. În context, Președintele Klaus Iohannis și-a manifestat speranța că, odată cu respingerea de către cetățenii elvețieni a inițiativei de denunțare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Elveția privind libera circulație a persoanelor, se vor crea premisele pentru finalizarea Acordului Cadru Instituțional UE - Elveția.

Cu prilejul convorbirii, partea elvețiană a adresat o invitație Președintelui României de a efectua o vizită oficială în Confederația Elvețiană în cursul anului următor. Invitația a fost acceptată de Președintele Klaus Iohannis, urmând ca data vizitei să fie stabilită ulterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel