Urmărește emisiunea live
Klaus Iohannis, declarație de presă, după decizia CCR - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, Mircea F. Cristian
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă de la Palatul Cotroceni. DCNews transmite live text și video declarația care vine după decizia CCR pe conflictul generat de desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier. 

Declarație președintelui Klaus Iohannis vine după judecătorii Curții Constituționale au decis, luni, că există un conflict de natură juridică între Parlament și președinte privind nominalizarea premierului Ludovic Orban, dar și după ședința fără cvorum a Parlamentului, în care ar fi trebuit să se voteze Guvernul Orban 2. 

DCNews vă prezintă declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

- Lucrurile s-au schimbat în ultimele zile legte de coronavirus, în special în Italia. Situația generează îngrijorare în comunitatea românească.

- Sunt în contact permanent cu instituțiile statului pentru a monitoriza situația.

- Nu avem niciun caz de coronavirus înregitrat în România, până în prezent, dar va trebui să fim pregătiți. Am deciz să convoc CSAT pentru miercuri.

- Autoritățile române au luat măsuri pentru a evita răspândirea coronavirusului, dar mai trebuie să insiste pe informarea corectă.

- Cetățenii trebuie să urmeze sfaturile medicilor pentru a se proteja. fac un apel la mass-media să evite senzaționalul și știrile cu impact emoțional ridicat pentru a evita creșterea sensibilității oamenilor

Despre situația politică la zi:

- PSD continuă să fie un partid iresponsabil care se joacă cu soarta României. După ce a lăsat țara cu deficite majore, după ce a demis guvernul Orban pentrua conserva puterea baronilor locali, a provocat o nouă criză care a dus la decizia CCR.

- Ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult cu cât România are nevoie de acțiune politică responsabilă, nu de politicieni care să o ducă în instabilitate.

- Vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să recunoască că și-a pierdut legitimitatea. Coalizarea unei alianțe în jurul PSD ar însemna inșelarea așteptările românilor.

- Am mai spus, cea mai legitimă soluție este revenirea la votul românilor, care să dea o forță politică capabilă să guverneze pentru cetățean.

- Nu putem continua așa cu situații de blocaj perpetue, cu guverne demise trimestrial

- Chiar și cu un guvern interimar, România este o țară guvernată

- Voi pregăti câteva demersuri concrete, imediat ce am luat niște decizii

- Nu voi desemna un premier PSD. Nu există niciun partid și nicio coaliție cu majoritate în Parlament. Nu voi desemna un premier decât atunci când voi considera că este decizia justă pentru România.

- CCR nu judecă declarații politice, ci acțiuni instituționale, dar mai multe aflăm când vom citi motivarea.

- Au scăzut șansele pentru alegeri anticipate sub 50%.

- Dacă și pe cine voi desemna ca premier, veți afla la momentul respectiv

- Ne găsim în situații complicate. Noi ne pregătim să gestionăm situația foarte bine cu coronavirusul. Legat de alegeri, acestea se fac și rezolvă conducerea unei țări. Există doar o situația î care acestea pot fi amânate, cea de război, și nu ne dorim acest lucru. Orice guvern chiar și interimar poate gestiona situații de criză.

- Este clar că suntem într-o situație politică complicată. Mi s-ar părea foarte riscant să perpetuăm acestui interimat până în decembrie. Anticipatele nu se pot realiza doar prin voința președintelui. Nu am ajuns până acolo să ghicesc eu majoritățile în Parlament. Este treaba premierului desemnat, însă ceea ce se va întâmpla vom afla după citira motivării.

- În două tre zile voi comunica următorul demers.

- Guvern de uniune națională: NU!

- Nu cred că CCR judecă partizan, dacă are cineva informații ar trebui să le facă publice

- Desemnarea candidaților pentru primării revine partidului. PNL-ul are suficienți oameni și expertiză să gestioneze aceaste situații. Eu nu mă implic și nu emit opinii în aceste chestiuni!

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel