”La Buzău nu se pot întâmpla cazuri tip Alexandra din Caracal”. Răsturnare de situație: Moartea peste care nu s-a cățărat nimeni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Valentina
Valentina
Jurnaliștii buzoieni au scris că în Buzău nu se pot întâmpla cazuri precum Alexandra din Caracal.

De ce? Pentru că... Primăria Buzău a înființat trasee de autobuz spre majoritatea localităților dimprejur. ”În municipiul Buzău și împrejurimi nu se mai întâmplă așa ceva (n.r. - să facă femeile autostopul) sau dacă se mai întâmplă sunt cazuri rare. Datorită autobuzelor, traficul „ia-mă, nene" a dispărut din municipiul Buzău și împrejurimi. Ar mai fi doar 3-4 comune ce trebuie rezolvate. E vorba de Costești, Gherăseni, Vernești și Poșta Câlnău. Primele două ar urma să beneficieze chiar din toamnă, imediat ce Trans-Bus va primi cele zece autobuze electrice de la guvern”, a scris un jurnalist.

Sunt câteva comentarii scurte de făcut:

1. Asta cu la Buzău nu se poate întâmpla o tragedie ca la Caracal pentru că... avem autobuze este ca și când ai spune.... normal că nu mă plouă dacă am umbrelă. Și totuși, dacă o uiți acasă? Plus că, după cum spune și autorul, nu sunt autobuze chiar peste tot. Și oricum, din asta rezultă că de moartea Alexandrei, nepoata lui Cumpănașu, se face responsabil primarul?! Mai departe...

2. Dacă sunt autobuze nu înseamnă că oamenii nu mai merg cu ocazia. Autobuzele la Buzău nu circulă ca tramvaiul 41 din București, adică o dată la două minute.

3. Spune jurnalistul: ”dacă se mai întâmplă sunt cazuri rare”. Se poate întâmpla și o singură dată, nu e ca și când Caracal este Vestul Sălbatic, iar Buzău este vreo oază a siguranței. Personal am fost atacată pe Chiristigii, în fața Poliției, de un psihopat care atunci când m-am întors spre el mi-a zis că a greșit persoana. Am fugit și am scăpat, dar este bine că avem autobuze...

4. Dar acum vine partea cea mai importantă. Și în Buzău sunt arse tinere. Chiar recent, Valentina, o fată de vreo 20 și ceva de ani, a fost stropită cu benzină de iubitul ei și apoi arsă. Doar că ăsta nu a fost subiect de presă centrală pentru că tânăra nu a mai apucat să sune la 112 și nu s-a mai căutat niciun vinovat ascuns în vreo instituție. Nu puteai acuza nici corupția, nici PSD-ul,  nici PNL-ul, nici instituțiile statului, nici statului de drept, pe nimeni. Nimeni nu a demisionat după moartea Valentinei din Buzău care a murit în chinuri groaznice. Acolo nu s-a găsit niciun vinovat moral în instituțiile statului. 

Într-un exces de furie, Cosmin i-a dat în cap cu un scaun Valentinei. Totul a pornit după ce Valentina i-a trimis o fotografie în care ea apărea cu altă iubită de-a băiatului alături de mesajul: Știm tot. Cosmin se afla în club când a aflat că iubitele lui știu una despre alta. Fiind, se pare, sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor, a pornit în goană să-i dea o lecție Valentinei. A bătut-o până a lăsat-o inconștientă. Ca să-și acopere urmele, crezând că a murit, a stropit-o cu benzină, a dat foc și totul s-a făcut făcut scrum. Valentina a murit în apartamentul pe care mama ei i l-a cumpărat din banii munciți în străinătate.

Și acum rămân prea multe întrebări fără răspuns. Revine în atenția publicului consumul de droguri, apoi drama părinților care muncesc în străinătate pentru copiii lor. Valentina era un copil singur a cărui mama era plecată în afară. Cât despre Cosmin, ne putem gândi că niciun om nu-și poate închipui că, dacă dai foc cuiva, poți ascunde faptul că l-ai omorât. Efectul drogurilor și-a spus, din nou, cuvântul.

Și faptul că tânărul nu a avut parte de consiliere psihologică la timp. Lui Cosmin îi murise mama de cancer. Apoi, mama vitregă s-a sinucis. După moartea femeii care i-a dat viață, tatăl său a vândut casa și s-au mutat într-o locuință nouă. Nu și-au mai putut plăti ratele la băncă și mama vitregă s-a sinucis. Un copil care a trăit aceste drame, fără ajutor și fără un psihic tare, nu are cum să devină un adult responsabil. Cazul de la Buzău este complex și arată neajunsurile țării, dincolo de ce vedem la televizor seară de seară. N-am auzit să se facă tam-tam pe niciun post tv în urma acestei tragedii. N-am auzit să se revolte politicieni. Nu am auzit nimic. Cum nimeni nu a auzit-o nici pe Valentina țipând în timp ce ardea de vie.

Valentina nu a murit în Colectiv. Nu a murit nici în Caracal. Dar a murit arsă de vie. Și nu din cauza corupției. Pentru ea, nimeni nu a ieșit în Piața Victoriei. Nu a fost niciun marș al tăcerii. Va tăcea ea destul.

Nimeni nu vorbește despre acest subiect. An de an, sunt peste 30.000 de victime ale violenței domestice. Știți câți mor în urma acestor violențe? Peste 100 de oameni anual! Ce mai contează dacă mâine avem o nouă Valentina?... Justiție, nu corupție... dar dreptate când?! De moartea Valentinei nu a profitat nimeni. A fost un protest slab în Buzău, cu vreo 20 de oameni, care s-a stins foarte repede din cauza nepăsării oamenilor.

Dar măcar avem autobuze la Buzău și asta împiedică, desigur, ca fetele să ajungă în butoaie cu acid sulfuric sau stropite cu benzină și arse de vii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel